Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Stanovisko AHRCR k návrhu „protikuřáckého“ zákona

Stanovisko AHRCR k návrhu „protikuřáckého“ zákona

12. 10. 2015 - Takzvaný „Protikuřácký zákon“ (novela zákona č. 379/2009 Sb.) skrývá mnohem více rizik pro provozovatele restaurací a hotelů než pouhý zákaz kouření. Asociace hotelů a restaurací nesouhlasí s tímto zákonem v podobě, v jaké ji schválila vláda. Jedná se o další přenos odpovědnosti za neschopnost státu zajistit kontrolu a dodržování stávajícího zákona. Platit mají však opět podnikatelé.

Za posledních deset let naši politici neudělali jediné opatření, které by pomohlo podnikání v gastronomii a pohostinství všeobecně. Naopak většina zákonů dále přenáší finanční zátěž a odpovědnost na podnikatele. Protikuřácký zákon je toho typickým příkladem.

Zákon, kromě nepřípustné regulace cen nealkoholických nápojů v restauracích, přináší odpovědnost podnikatele za skutečnost, že se v jeho provozovně bude vyskytovat mladistvá osoba v podnapilém stavu. Až dosud nikdo z tvůrců nevysvětlil, jak by měli podnikatelé tento požadavek v praxi zajistit.

Pravděpodobně zákon předpokládá, že provozovatelé hotelů a restaurací budou při vstupu zjišťovat věk hostů a nezletilcům by měli provést dechovou zkoušku na alkohol. Toto opatření je zatím nejabsurdnějším v historii našich politiků a jeho implementace nemá žádnou oporu v zákoně. Provozovatelé restaurací by museli mít u vchodu policistu, který by měl právo hosty lustrovat. Nebo právo lustrovat občany dostane obsluhující personál?

Stávající legislativa se opírá o nutnost prokázat prodej alkoholu. AHR ČR je zásadně proti podávání alkoholu nezletilým a porušování zákona. To vše však pouze za předpokladu, že je prodej prokázán.

Tento zákaz pouze přenáší odpovědnost kontrolních orgánů na podnikatele.

Plošný zákaz kouření bude poslední tečkou pro provozovatele některých pivnic a hostinců, zvláště na venkově, kteří budou stát před rozhodnutím své podnikání ukončit. Podle dostupných studií z Irska, tento zákaz přinesl za deset let nárůst nezaměstnanosti v oboru o 14% a 10% úbytek restaurací. V České republice trvale klesají tržby v restauracích, jak uvedl za minulý rok ČSÚ. Opatření, která stát poslední dobou zavádí, včetně povinnosti značit alergeny, rozšíření kontrolních orgánů hygieny z jednoho na tři, povinnost hlásit potraviny živočišného původu dovezené z jiných zemí EU a další, nejen staví podnikatele v pohostinství do role úředníků, ale zatěžují je časově i finančně.

AHR ČR vyzývá zákonodárce, aby se při posuzování výše uvedeného návrhu zákona zabývali pouze všemi aspekty, které tento návrh přinese a to nejen pro provozovatele restaurací, ale také jejich zaměstnance a zákazníky.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.ahrcr.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz