Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jízda králů na seznamu světového nehmotného kulturního dědictví

Jízda králů na seznamu světového nehmotného kulturního dědictví

28. 11. 2011 - SLOVÁCKO – Jedna z nejbarvitějších folklórních tradic – jízda králů – se stala součástí světového nehmotného dědictví. 27. listopadu 2011 o tom rozhodl na indonéském ostrově Bali mezivládní výbor Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

Podklady pro žádost připravilo ministerstvo kultury a Národní ústav lidové kultury ve spolupráci se čtveřicí moravských obcí – Vlčnovem, Hlukem, Kunovicemi (Zlínský kraj), Skoronicemi (Jihomoravský kraj). Ve Vlčnově organizují Jízdu králů každoročně, v Kunovicích každý druhý rok, v Hluku každý třetí rok. Ve Skoronicích a v Kyjově probíhá po čtyřech či pěti letech.
„Je to velký úspěch nejen dnešní generace, ale všech generací, které se na akci kdy podílely. Zapsáním se potvrdilo, že Jízda králů je významná nejen pro Zlínský kraj nebo Českou republiku, ale pro celý svět. Je to fenomén," řekl k úspěchu starosta Vlčnova Jan Pijáček.
„Máme z úspěchu jízdy králů vekou radost. Vždyť se tento lidový zvyk prosadil v konkurenci 84 lidových tradic z celého světa. Vítězství jízdy králů vnímám také jako uznání pro ostatní živé lidové zvyky a tradice, které dlouhodobě činí náš region přitažlivým. Nyní se našemu folklóru dostalo celosvětového uznání, na které můžeme být náležitě hrdí,“ raduje se Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.
K Východní Moravě se po uplynulém víkendu vztahují již tři památky zapsané do dědictví UNESCO: Arcibiskupský zámek se zahradami v Kroměříži, slovácký mužský tanec verbuňk a nyní jízda králů. Bílé Karpaty jsou navíc biosférickou rezervací pod ochranou UNESCO.

Zdroj: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o.p.s.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz