Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Věnec králů konkurencí české vánočky

Věnec králů konkurencí české vánočky

7. 1. 2016 - Včera byl svátek Tří králů, pro Španěly významnější než samotné Vánoce. Jsou to totiž právě Tři králové, kdo dětem ve Španělsku naděluje na druhý den dárky. U příležitosti tohoto svátku připravují Španělé také speciální sladké pečivo zvané Roscón de reyes – Věnec králů.

Původ Tříkrálového věnce, jak se tomuto pečivu říká u nás, sahá až do doby románské, kdy byl připravován u příležitosti oslav boha Saturna. Tyto svátky byly významné zejména pro otroky, kteří ve dnech oslav nemuseli pracovat a byli považováni za rovné svým pánům. A právě otroci dostávali koláče plněné medem, datlemi a fíky. Ten, kdo v koláči navíc našel usušenou fazoli, byl po dobu svátků uctíván jako král. Tento zvyk přetrval až dodnes, jen se malinko změnil. Ve Španělsku schovávají do věnce kromě fazole ještě porcelánovou figurku děťátka. Říká se, že kdo najde figurku, bude mít v dalším roce štěstí. Ten, kdo objeví fazoli, musí za věnec zaplatit.

Připravit tuhle sladkou dobrotu není nic složitého. Vyzkoušel si to i tým festivalu Culturea, který vám přináší následující recept na roscón de reyes.

02464-A_web.jpg

Potřebné ingedience:

• 350 g hladké mouky (základní množství, ale budete jí možná potřebovat trochu více, těsto je lepivé)

• 25 g čerstvého droždí

• 125 ml vlažného mléka

• 100 g cukru krystal

• 75 g změklého másla

• 1 celé vejce + 1 žloutek

• pomerančová kůra

• 1 polévková lžíce rumu

• 1 čajová lžička pomerančové esence

• špetka soli

• kandované ovoce, mandle na ozdobu

Postup:

1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci krystalového cukru a 2 lžíce mouky. Pečlivě rozmícháme a necháme zhruba 15 min na vzejít kvásek.

2. Mezitím si do mísy připravíme mouku. Do středu přidáme pomerančovou kůru a cukr.

3. Přidáme hotový kvásek a promícháme (mouka by zatím měla zůstávat na stěnách mísy).

4. Dále přidáme máslo, pomerančovou esenci, rum, vejce + žloutek a sůl. Vypracujeme těsto (prozatím mírně lepivé).

5. Těsto přesuneme na pomoučený vál, kde ho znovu prohněteme. Poté ho dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout na teplém místě.

02464-G_web.jpg

6. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vytvoříme z něj "hada". Jeho konce spojíme, tak aby nám vznikl věnec. Ten ještě necháme dalších 30 min nakynout.

7. Troubu předehřejeme na 160°C. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme kandovaným ovocem či mandlemi.

8. Pečeme cca 30 min dokud nebude povrch věnce zlatavý (aby se nepřipálil, můžete ho přikrýt alobalem nebo pečícím papírem).

9. A teď už jen počkáme, až hotový roscón vychladne a my budeme moct ochutnat. Doporučujeme s máslem - je to pak velká konkurence české vánočky!

02464-I_web.jpg

Více informací o festivalu Culturea se dozvíte na webu http://culturea.cz . V sekci „Blog“ se můžete těšit na další recepty jak ze španělské, tak i vietnamské kuchyně. Festival Culturea najdete také na Facebooku http://fb.com/Culturea

Zdroj foto a text: Festival Culturea, Pavlína Šmajzrová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz