22. 1. 2016 – BYSTŘICE NAD PERNŠTEJNEM - Akce Uzený masopust, která navazuje na známější Slavnosti moravského uzeného, se letos na Vysočině uskuteční 6. a 7. února 2016 v centru EDEN v Bystřici nad Pernštejnem.
Návštěvníci budou mít příležitost se v zimním období podívat do nádvoří Centra Eden, které je v zimním období zavřené a nasát tak zimní atmosféru v centru. Vybraní uzenáři představí na akci své uzené maso, klobásky, šunky, zabijačkové speciality a další uzené dobroty. Všechny jejich produkty jsou zpracovány podle tradičních rodinných receptur a uzenáři zájemcům k dobru přidají recepty nebo postupy jak maso zpracovat.
Velký důraz bude kladen na masopustní zvyky, tradice a rituály. Chybět nebude ani velký masopustní průvod a masopustní dobroty. Podtext akce je však gastronomický. „Cílem je ukázat hostům, že tradiční moravská kuchyně má co nabídnout a věříme, že návštěvníkům uzenářské dobroty od lokálních uzenářů zachutnají. Chceme, aby se lidé naučili dávat těmto tradičním moravským a českým výrobkům přednost,“ vysvětluje organizátor Pavel Pichler z Centra Eden.
Kromě masitých pokrmů se příchozí dočkají bohatého doprovodného programu, který ocení zejména s dětmi a milovnici jídla. Díky řezníkům návštěvníci zjistí, jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Milovníci uzeného se dozví jak správně maso nakládat a na jakém dřevě nejlépe udit. Nebude chybět ani oblíbená kuchařská show s Karlem Nekolou z restaurace Borovinka či klání jedlíků, kteří tentokráte budou soutěžit v pojídání přesně jednoho kila ovaru. Sládek minipivovaru Eden pro tuto příležitost přichystal speciální uzené pivo a k dobrému jídlu i pití zahrají i muzikanti.
K zahřátí návštěvníkům poslouží svařák, grog a další nápoje. Děti se zase zabaví na divadle, prohlídkou hospodářských zvířat v mini ZOO farmy Eden anebo v některé z přichystaných soutěží. Ke vstupence za 100 Kč dostane každý návštěvník ovarovou polévku
Milovníci uzeného se mohou těšit také do Brna, kde se o měsíc později uskuteční akce Slavnosti moravského uzeného.
Více informací www.centrumeden.cz
Zdroj foto a text: Pavel Pichler
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.