Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Stanovisko AHR ČR: Snížení na 10% DPH na točené pivo

Stanovisko AHR ČR: Snížení na 10% DPH na točené pivo

1. 2. 2016 – PRAHA - Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) podporuje zavedení EET a zároveň dlouhodobě volá po snížení daňové zátěže podnikatelů v pohostinství. Vyjádření ministra financí Andreje Babiše vnímá jako snahu k podpoře pohostinství převážně na venkově.

AHR ČR podporuje snahu Ministerstva financí

AHR ČR dlouhodobě podporuje snahu Ministerstva financí a současné vlády k zefektivnění výběru daní a dalšímu snižování šedé ekonomiky. Elektronickou evidenci tržeb (EET) od počátku podporovala za podmínky snížené sazby DPH pro pokrmy v restauracích minimálně v sazbě 15% a  aplikace EET na všechny subjekty přijímající hotovostní platbu. Tento krok vnímá jako příležitost ke zlepšení rovného postavení podnikatelů na trhu.

02498-tocene_pivo_snizena_dph.jpg

Návrh: převedení pokrmů a nealkoholických nápojů do 10% sazby DPH

AHR ČR byla iniciátorem pozměňovacího návrhu pana poslance Františka Adámka (ČSSD) na převedení pokrmů a nealkoholických nápojů do 10% sazby DPH. Tento návrh nyní čeká na projednání ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně. Od počátku jednání o zavedení EET volá AHR ČR po souběžném zrevidování sazeb DPH, které byly v období minulých vlád opakovaně navyšovány tak, že v současné době patří mezi nejvyšší v rámci členských zemí EU. Provozovny veřejného stravování a zvláště drobné pohostinství na venkově se v současné době pohybuje na hranici ztrátovosti také díky neúměrnému daňovému zatížení, které je podhoubím pro růst šedé ekonomiky. Přesto nepatří restaurace a ubytovací služby mezi obory, které by byly hlavním zdrojem šedé ekonomiky a vykazovaly největší neochotu k daňovým odvodům. Mnohé obory, včetně stavebnictví se pohybují v oblasti šedé ekonomiky mnohem výrazněji. AHR ČR opakovaně vládě doporučuje snížení DPH pro pokrmy a nealkoholické nápoje v restauracích, alespoň na dočasné období do plného zavedení EET a jeho vyhodnocení, kdy by mělo, podle slov ministra financí, dojít k přehodnocení daňových sazeb v ČR. Z tohoto důvodu také přesvědčuje poslance o schválení výše uvedeného pozměňovacího návrhu pana poslance Adámka.

K samotnému záměru snížení DPH na 10 % pro čepovaná piva:

  • Tento návrh chápe AHR ČR jako snahu o podporu pohostinství zejména malých provozoven, jejichž hlavní prodejní komoditou je čepované pivo a AHR ČR i tuto snahu vítá. Tyto provozovny budou silně dotčeny hlavně připravovaným zákazem kouření, náklady spojenými s provozem a zavedením EET a v současné době také čelí výrazné krizi na trhu a každoročnímu poklesu tržeb.
  • AHR ČR chápe tento krok jako první k přehodnocení sazeb DPH vládou za předpokladu, že dojde k navýšení výběru daní.
  • Navrhované snížení DPH na 15% pro pokrmy a nealkoholické nápoje od počátku jednání s MF prosazuje a vnímá ji jako narovnání diskrepance, kdy od roku 2005 dotovali zákazníci a provozovatelé restaurací tuto daň, neboť vstupy pro výrobu pokrmů byly daněny ve snížené sazbě (dnes 15 %), zatímco samotné pokrmy byly po přidání lidské práce daněny v sazbě základní (tedy 21 %). Tato změna se tedy pravděpodobně neodrazí v konečných cenách pokrmů, ale pouze narovná současné prostředí podnikání v gastronomii.
  • Zavedení 10% sazby pro pokrmy v restauracích by naopak mohlo některým podnikatelům umožnit tento rozdíl promítnout do cen, ale hlavně umožní mnohým provozům veřejného stravování i nadále podnikat a vytvářet další pracovní příležitosti.

Zdroj text: Václav Stárek

Zdroj foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz