1. 2. 2016 – PRAHA - Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) podporuje zavedení EET a zároveň dlouhodobě volá po snížení daňové zátěže podnikatelů v pohostinství. Vyjádření ministra financí Andreje Babiše vnímá jako snahu k podpoře pohostinství převážně na venkově.
AHR ČR dlouhodobě podporuje snahu Ministerstva financí a současné vlády k zefektivnění výběru daní a dalšímu snižování šedé ekonomiky. Elektronickou evidenci tržeb (EET) od počátku podporovala za podmínky snížené sazby DPH pro pokrmy v restauracích minimálně v sazbě 15% a aplikace EET na všechny subjekty přijímající hotovostní platbu. Tento krok vnímá jako příležitost ke zlepšení rovného postavení podnikatelů na trhu.
AHR ČR byla iniciátorem pozměňovacího návrhu pana poslance Františka Adámka (ČSSD) na převedení pokrmů a nealkoholických nápojů do 10% sazby DPH. Tento návrh nyní čeká na projednání ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně. Od počátku jednání o zavedení EET volá AHR ČR po souběžném zrevidování sazeb DPH, které byly v období minulých vlád opakovaně navyšovány tak, že v současné době patří mezi nejvyšší v rámci členských zemí EU. Provozovny veřejného stravování a zvláště drobné pohostinství na venkově se v současné době pohybuje na hranici ztrátovosti také díky neúměrnému daňovému zatížení, které je podhoubím pro růst šedé ekonomiky. Přesto nepatří restaurace a ubytovací služby mezi obory, které by byly hlavním zdrojem šedé ekonomiky a vykazovaly největší neochotu k daňovým odvodům. Mnohé obory, včetně stavebnictví se pohybují v oblasti šedé ekonomiky mnohem výrazněji. AHR ČR opakovaně vládě doporučuje snížení DPH pro pokrmy a nealkoholické nápoje v restauracích, alespoň na dočasné období do plného zavedení EET a jeho vyhodnocení, kdy by mělo, podle slov ministra financí, dojít k přehodnocení daňových sazeb v ČR. Z tohoto důvodu také přesvědčuje poslance o schválení výše uvedeného pozměňovacího návrhu pana poslance Adámka.
Zdroj text: Václav Stárek
Zdroj foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.