15. 2. 2016 – ZNOJMO - Žáci z některých základních škol už mají jasno. Zamilovali se do vůně kávy. Právě pro ně je soutěž Coffee Star Junior jako stvořená. Pro velký úspěch bychom pro žáky rádi soutěž v roce 2016 opět uspořádali. Chtěli bychom podpořit v soutěžení mladé talentované odborníky v oblasti gastronomie, baristiky – přípravy kávy.
Soutěž byla v uplynulých letech určená pouze studentům středních škol gastronomie a hotelnictví, kteří mají zájem věnovat se oboru profesionálně. V minulém roce jsme do soutěže Coffee Star zařadili kategorii „Junior“. Tato kategorie je určena žákům základních škol. Cílem je zábavnou formou seznámit žáky se zdravou přípravou kávy, kterou vidí u studentů.
Žáci ZŠ kávu zdobí pouze metodou „etching“, což je technika, pomocí které se káva zdobí polevou s různými příchutěmi, např. čokoláda, karamel apod. Soutěží dvoučlenná družstva, která se podílejí na zdobení. Soutěžní úkol probíhá tak, že studenti – baristé připraví žákům perfektní cappuccino a žáci ve stanoveném limitu kávu ozdobí.
Jeden žák zdobí cappuccino podle předem vylosované šablony a druhý vytvořil obrazec dle své fantazie. Žáci a jejich trenéři obdrží šablony, podle kterých se naučí zdobit kávu. Při tréninku lze cappuccino nahradit našlehaným mlékem, krupičnou kaší apod. Nápaditost a originalitu, ale i hygienu při zdobení bude posuzovat hodnotitelská komise.
Střední škola na ulici Přímětické ve Znojmě nabízí zájemcům možnost vyzkoušet si zdobení přímo ve škole. Tuto možnost již využily některé ze základních škol, např. ZŠ Jubilejní park, ZŠ Pražská. 10. 2. 2016 navštívili školu i žáci ze ZŠ z Prosiměřic. Děvčata z 9. ročníku byla velmi kreativní. Žákyně kávu zdobily poprvé a prokázaly velké nadšení a tvořivost. Poděkování si zaslouží i jejich pedagogický doprovod paní učitelka Mgr. Hana Herzigová a Mgr. Jaroslava Vokurková.
Zdroj foto a text: Ing. Andrea Jančíková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.