Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Moravské víno z moravské odrůdy vyhlášeno absolutně nejlepším růžovým vínem na světě

Moravské víno z moravské odrůdy vyhlášeno absolutně nejlepším růžovým vínem na světě

7. 3. 2016 – PRAHA - Letošní ročník prestižní světové soutěže vín Vinalies Internationales v Paříži přinesl největším úspěch a ocenění moravského vinařství za poslední roky. Růžové víno Cabernet Moravia Rosé, pozdní sběr 2015 z vinařství Horák se v kolébce světového vinařství stalo absolutním Šampionem (Lauréat Trophée) mezi růžovými víny. Zlato si odnesly i další dvě růžová vína a dále čtyři bílá. Celkem tak moravští a čeští vinaři na soutěži posbírali 7 zlatých a 18 stříbrných medailí. Prezentaci moravských a českých vín v soutěži organizovalo Národní vinařské centrum s finanční podporou Vinařského fondu.

Historický úspěch růžového vína

Moravští a čeští vinaři v jedné z nejprestižnějších světových soutěží vín Vinalies Internationales nezaujali soutěžní porotu poprvé. Letošní vítězství mezi růžovými víny však lze označit za historický úspěch. Jednak se šampionem stala na Moravě vyšlechtěná odrůda Cabernet Moravia, která tak porazila celosvětovou špičku. Jednak se toto víno de facto stalo nejlepším růžovým vínem na světě, protože se na podzim objeví v publikaci 1000 Vins du Monde s obdobným respektem ve vinařském světě, jaký má v gastronomii slavný michelinský průvodce. „Těší mě, že uspěla právě moravská odrůda. Většinou rosé děláme z Frankovky, ale vzhledem ke špičkovému ročníku jsme tentokrát zvolili Cabernet Moravia. A byla to dobrá volba. Vítězné víno je světlejší, lososově růžové barvy s lehkým zbytkovým cukrem a pikantní kyselinkou, působí šťavnatě. Je to lehké víno, ideální na žízeň, ale nevím jestli se dočká parného léta,“ komentoval ocenění svého rosé s úsměvem vinař Leoš Horák z Vrbice na Hodonínsku.

02554-SAMPION_ROSE_HORAK_s_plaketou.jpg

Zlaté medaile pro další vína

Zlaté medaile získala kromě růžového Cabernet Moravia Rosé i další dvě růžová vína - Rulandské modré výběr z bobulí, 2015 Tomáše Krista z Milotic a dále  Rulandské modré pozdní sběr, 2015 z Vinařství U Kapličky. Nejvyšší příčkou byl ohodnocen také sekt Prestige brut Chardonnay 2013 společnosti Bohemia Sekt, dále Rulandské šedé, výběr z hroznů 2015 Vinařství Štěpánek, Ryzlink vlašský výběr z bobulí, 2009 společnosti Vinselekt Michlovský a Tramín červený výběr z bobulí,  2005 z vinařství Znovín Znojmo.

Moravská a česká vína získala v Paříži i 18 stříbrných medailí – nejlépe byla hodnocena vína z Vinařství Josef Dufek a Zámeckého vinařství Bzenec po třech, dále Vinařství U Kapličky a Vinařství Čech po dvou stříbrných medailích. „Soutěž pořádá Unie francouzských enologů a v komisích zasedají v naprosté většině významní odborníci z celého světa. Odborní novináři a obchodníci jsou tu na rozdíl od ostatních soutěží v menšině. Pořadatelé důsledně dodržují pravidla UIOE (Mezinárodní unie enologů) a nad standardizací ISO dohlížejí externí auditoři,“ přiblížil odbornou úroveň soutěže JUDr. Luboš Bárta, dlouholetý člen poroty Vinalies Internationales.

O soutěži Vinalies Internationales

(http://www.vinalies-internationales.com/en/)

V soutěži bylo hodnoceno 3441, z toho 42,8 % francouzských; 57,2 % tvořila vína z celkem 38 zemí. Z České republiky bylo v soutěži hodnoceno 103 vín, naše země se tak stala sedmou nejpočetněji zastoupenou v soutěži. Se ziskem sedmi zlatých a 18 stříbrných medailí dosáhla moravská vína 23,3 % úspěšnosti. Prezentaci moravských a českých vín v soutěži organizovalo Národní vinařské centrum s finanční podporou Vinařského fondu.

Zdroj foto a text: Nikola Bukajová, JUDr. Luboš Bárta

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz