Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Škola na Přímětické se připojila k vyvěšení tibetské vlajky

Škola na Přímětické se připojila k vyvěšení tibetské vlajky

11. 3. 2016 – ZNOJMO - Stejně jako v loňském roce, tak i letos se některé úřady, školy a instituce ve Znojmě připojily k mezinárodní kampani „Vlajka pro Tibet“. Mezi nimi nechyběla ani střední škola na Přímětické ulici.

Povstání Tibeťanů proti čínské okupaci

Desátého března na mnoha místech uvidíte vlát vedle české vlajky i jinou, na které bude vyobrazena hora v pozadí se sluncem. A proč tomu tak je? Tento den si totiž lidé na celém světě, jako každý rok, připomenou výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Letos si opět již padesáté sedmé výročí této okupace připomínáme jako „Den práv Tibetu“. Roku 1950 vpadli vojáci komunistické Číny do Tibetu a situace tamějšího obyvatelstva se stala neúnosnou. Docházelo k neustálému potlačování a porušování lidských práv. A tak lidé 10. března 1959 povstali. Ovšem jejich povstání bylo krvavě potlačeno a o život přišlo více než 80 000 lidí.

Masivní protesty

Nejvyšší představitel tibetského buddhismu, tehdy patnáctiletý XIV. dalajlama, odešel do severní Indie do exilu. Tam ve městě Dharamsale je jak sídlo již zmíněného dalajlamy, tak i exilové tibetské vlády. Počet lidí, kteří odešli z Tibetu do exilu, je již více než 100 000. Většina lidí ví jen o zmíněných 80 000 obětech. Ovšem ve skutečnosti se čínská okupace podepsala na tibetské zemi mnohem děsivěji. Od vpádu bylo zničeno více než 6 000 buddhistických klášterů, ve věznicích, pracovních táborech či na hladomor zemřelo přes milion Tibeťanů. V roce 2008 proběhly v Tibetu masivní protesty proti porušování lidských práv, při nichž zemřelo několik desítek Tibeťanů, více než tisíc lidí bylo zatčeno čínskou policií. Tibet je od té doby kvůli obavám z demonstrací spojených s výročím březnového povstání v období od února do května každoročně zcela uzavírán nejen pro turisty, ale i pro zahraniční pozorovatele a média. Za posledních pět let si sebeupálení, jako nejkrajnější formu protestu proti politickému, kulturnímu a náboženskému útlaku ze strany Číny zvolilo 139 Tibeťanů.

02562-tibet_primeticka_vlajka.jpg

Vlajka pro Tibet

Kampaň Vlajka pro Tibet má symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s národem, který se snaží přežít pod okupací cizí země. Tibetská vlajka je jedním z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané v Tibetu používají při nenásilných protestech. Za její vyvěšení jim hrozí až několikaleté tresty vězení. Vlajka byla ustanovena v roce 1912 a dnes ji užívají Tibeťané v exilu. A co znázorňuje?

Tibet – země obklopená zasněženými kopci

Bílá hora ve středu vlajky symbolizuje Tibet, kterému se často říká „země obklopená zasněženými kopci“. Šest červených paprsků na modré obloze představuje šest původních kmenů, které jsou považovány za předky Tibeťanů. Slunce svítí do všech směrů a je symbolem štěstí a radosti ze života. Dvojice lvů v popředí pak vyjadřuje sjednocení duchovního a světského života. Drahokamy, které mají lvi v tlapách, mají náboženský význam spojený s Buddhovým učením. Po celé republice bude také probíhat mnoho akcí, demonstrací, přednášek, koncertů a dokonce i festival filmů o Tibetu.

02562-tibet_znojmo_primeticka_vlajka.jpg

Zdroj text a foto: Mgr. Kateřina Kotoučová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz