29. 3. 2016 – PLZEŇ - Plzeňský Prazdroj se zaměřuje na efektivní nakládání s přírodními zdroji. Důraz klade i na snižování spotřeby vody. Od roku 2010 se tak plošná spotřeba vody v Prazdroji snížila o třetinu a dosáhla úrovně 3,1 litru.
Plzeňský Prazdroj se v rámci programu Prosperita, který řeší oblast odpovědného podnikání společnosti, zaměřuje mimo jiné i na efektivní nakládání s přírodními zdroji. Důležitou oblastí je snižování spotřeby vody. Díky inovacím v provozu pivovarů se za posledních pět let plošná spotřeba vody v Prazdroji snížila o celých 33 procent. Na výrobu jednoho hektolitru piva je aktuálně potřeba 3,1 hektolitru vody oproti dřívějším 4,6 hl v roce 2015. „Bez vody není pivo a ani život, proto je toto téma pro Plzeňský Prazdroj velmi důležité. Naše pivovary jsou v jednotlivých krajích důležitými subjekty. Spolupracujeme s místními lidmi, městy a institucemi, abychom zajistili kvalitní zdroje vody jak pro nás, tak pro obyvatelstvo v okolí.“ upřesňuje Drahomíra Mandíková, ředitelka vnějších vztahů a komunikace.
Plzeňský Prazdroj se zaměřuje také na čištění odpadních vod. Jedním z dlouhodobých projektů je například soustava čistících rybníčků u pivovaru Radegast v Nošovicích. Systém rybníčků zachycuje drenážní a dešťovou vodu, která přitéká z pivovaru. Dochází tak přirozenou cestou k jejímu dočištění. Za 13 let fungování systému se již vyčistily statisíce m3 vody. Jedna z nejnovějších inovací Plzeňského Prazdroje byla instalována v oddělení filtrace piva. Závěrečným krokem sanitace potrubních cest je proplach čistou vodou. Za pomoci ultrafiltrační jednotky je voda vyčištěna na kvalitu pitné vody a následně je znovu využívána. Všechny pivovary českého pivního lídra, v Plzni, ve Velkých Popovicích a v Nošovicích, prošly v uplynulých dvou letech audity zaměřenými na nakládání s vodními zdroji a rizika vodního hospodářství. Audit nezjistil žádná rizika.
Zdroj text a foto: Judita Urbánková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.