5. 4. 2016 – PRAHA - Legendární pražský Bugsy‘s bar loni oslavil kulaté dvacáté narozeniny. První podnik, který do Česka přinesl koncept opravdového a moderního baru světové úrovně, je stále v mnoha směrech unikátem.
Legendární pražský Bugsy‘s bar loni oslavil kulaté dvacáté narozeniny. První podnik, který do Česka přinesl koncept opravdového a moderního baru světové úrovně, je stále v mnoha směrech unikátem. A to především výjimečně nízkou fluktuací personálu a propracovaným vzděláváním personálu. Víte, kolik dřiny člověk zažije, než se tady stane profi barmanem a získá tak právo nosit k pracovnímu úboru šráky?
„Za ty dlouhé roky jsme si vypracovali poměrně složitý a náročný proces teoretické i praktické přípravy,“ přiznává majitel Bugsy‘s baru Václav Vojíř. Někteří barmani tomu dokonce říkají „Vysoká škola barmanská“. Profesní postup tu trvá roky. Nováček musí ovládnout veškeré koktejlové receptury, načerpat znalosti o historii barmanství, naučit se dávat první pomoc, pochopit systém únikových východů a mnoho dalšího. Pokud to dotáhnete až k několikadenní barmanské zkoušce a úspěšně ji složíte, můžete si na směnu obléct šle – stal jste se barmanem. Takovým vlastním vyspělým vzdělávacím systémem se však může pochlubit jen velmi málo podniků působících v českém pohostinství. Na to se snaží reagovat Česká barmanská asociace, která je profesní organizací pracovníků působících v nápojové gastronomii.
Ještě letos by asociace měla v Brně otevřít Národní vzdělávací centrum – nejdůležitější projekt v její novodobé historii. V tomto „středisku vědomostí“ české nápojové gastronomie budou získávat dovednosti pro správný výkon své profese tisíce barmanů, baristů, pivních i čajových specialistů z podniků po celém Česku. O tom, že nejde o špatný nápad, nepochybuje ani Václav Vojíř. Jakmile se o záměru vybudovat centrum dozvěděl, neváhal a rozhodl se na dostavbu půjčit vlastní peníze. „Líbí se mi ambice vytvořit funkční věc pro nás, lidi působící v gastronomii,“ vysvětluje. Vzdělávací centrum nabídne několik výukových a tréninkových sálů, barmanskou knihovničku i muzeum. Budou se v něm pořádat také zajímavé akce pro odborníky i širší veřejnost.
Zdroj text a foto: Michael Lapčík, www.nepijubrecky.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.