6. 4. 2016 – OSTRAVA - Každý ročník Karnevalu chutí potvrzuje, že je výjimečnou gastronomickou akcí s vysokou úrovní nabízených služeb, přinášející lidem radost ze společného setkání a zážitků ze skvělého jídla i prostředí. Ostrava se tak stala významnou součástí gastronomického kalendáře České republiky v roce 2016.
Karneval chutí Ostrava 2016 se uskuteční na Ostravském výstavišti Černá louka ve dnech 22. – 24. dubna 2016. Organizátoři Karnevalu chutí, Ostravské výstavy, a.s. a Asociace hotelů a restaurací České republiky chtějí v letošním roce prezentovat hotely, restaurace, odborné školy a hlavně kvalitní kulinářské umění kuchařů a cukrářů Moravskoslezského kraje.
Náplní letošního 4. ročníku zůstává prezentace projektů CZECH SPECIALS a JAK ŠMAKUJE MORAVSKOSLEZSKO, která proběhne v restauraci Asociace hotelů a restaurací ČR, kde po celou dobu konání budou šéfkuchaři předních hotelů a restaurací Moravskoslezského kraje v kuchařské exhibici připravovat a nabízet návštěvníkům menu o 3 chodech z nabídky výše uvedených projektů. V dalších restauracích budou nabízeny speciality dané restaurace nebo hotelu. Jedno jídlo z nabídky musí být vybráno z projektů CZECH SPECIALS a JAK ŠMAKUJE MORAVSKOSLEZKO. Jídla budou servírována v degustačních porcích s kompletním restauračním servisem. Návštěvnicí budou mít možnost navštívit restaurace se zahraniční kuchyni a ochutnat jejich národní speciality. Pro širokou veřejnost je připraveno pódiové vystoupení šéfkuchařů. Příprava 8. degustačních porcí vlastní, nebo restaurační speciality s ochutnávkou. Jídlo musí být připravované před návštěvníky. Nedílnou součásti karnevalu je prezentace odborných škol Moravskoslezského kraje. Návštěvnicí mohou shlédnout slavnostně prostřené stoly, připravené s tématem 700. výročí narození Karla IV. Jsme přesvědčeni, že nabídka různých typů malých gastronomických zařízení provozovaných odbornými školami a jejich studenty se stanou opětovně oblíbeným místem posezení. Lákavým místem nejen mladší generace a odborníků z praxe bude příprava míchaných nápojů a servis vín v BARMANSKÉ a SOMMELIERSKÉ SHOW studentů odborných škol nejen z Moravskoslezského kraje. Milovníci dobrého vína budou mít příležitost ochutnat vynikající kvalitní moravská i zahraniční vína z nabídky vinařů a vinoték. Prostor k prezentaci i k prodeji dostanou rovněž dodavatelské firmy a drobní prodejci s mnoha specialitami, regionálními surovinami, masných, pekařských a jiných produktů pro přípravu pokrmů.
Soutěž amatérských kuchařů a hoteliérů – Milujeme jídlo!!! Do soutěže se může přihlásit kdokoliv z návštěvníků Karnevalu chutí. Soutěžící se mezi sebou utkají ve trojících / amatéři zvlášť a hoteliéři zvlášť/.Úkolem soutěžících bude připravit pokrm, kde hlavními surovinami budou tři druhy mas. K přípravě pokrmů použije jen jednu hlavní surovinu, kterou si vybere. K přípravě finálního výrobku použije potraviny, které si vybere ze surovin z „ MYSTERY BOXU“. Soutěžící připravuje 4 porce jídla v časovém limitu 45. minut. Hodnocení provádí odborná porota, pozvaní hosté a návštěvníci. Hodnocení bude prováděno bodově, veřejně.
Cílem je jak si soutěžící poradí se surovinami. Kdo z každé trojice nasbírá nejvíce bodů, stává se vítězem. Vítěz obdrží pozvání k návštěvě předního hotelu v rámci Moravskoslezské sekce AHR ČR. Všichni zúčastnění dostanou pozornost generálního partnera firmy LAMART. V přízemí pavilonu A určitě zaujme umístění galerie hotelů, restaurací a odborných škol, něco z jejich historie i současností. Výstava jídelních lístků a fotodokumentací. Cílem KARNEVALU CHUTÍ OSTRAVA 2016 je propagace tradiční české a moravské kuchyně, moderní gastronomie, úroveň služeb restauračních zařízení a zároveň zajímavá propagace pro všechny zúčastněné vystavovatelé, hoteliéry a provozovatelé restaurací. Věříme, že KARNEVAL CHUTÍ OSTRAVA 2016 uspokojí i ty nejnáročnější návštěvníky.
GENERÁLNÍ PARTNER: Firma FAST ČR, s.r.o. – LAMART
ZÁŠTITA: Moravskoslezský kraj, Město OSTRAVA !!!
EXKLUZIVNÍ PARTNER: BIDVEST CZECH REPUBLIC, s.r.o. MAKRO a.s. MONTYCON gastro , s.r.o. FAGOR GASTRO CZ, s.r.o.
PARTNEŘI: ZNOVIN ZNOJMO, a.s., SAHM Gastro,VÍNO HRUŠKA, VINOTÉKA OSTRAVA, HELIS KVĚTINY
Zdroj text a foto: Radka Vrublová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.