Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Disrupce přichází

Disrupce přichází

27. 4. 2016 – PRAHA - Digitalizace převádí fyzický svět do digitálního a datafikace je proces, kde se realita mění na tok jedniček a nul. Disrupce - dynamická forma změny, jež způsobí obrovský posun v oblasti ekonomické i sociální prosperity.

V roce 1965 překvapivě přesně předpověděl Mooreův zákon každoroční dvojnásobný nárůst výkonu výpočetní techniky. V praxi to znamená, že výpočetní síla dostupná za určitou cenu roste exponenciálně. Zdvojnásobování trvá již 50 let! O síťovém efektu hovoříme v kontextu sociálních sítí, s každým uživatelem jsou hodnotnější. Ekonomická hodnota sítě podle Metcalfova zákona s rostoucím počtem uživatelů roste exponenciálně. Oba zákony a datafikace vysvětlují nástup internetu, proces digitalizace a související nárůst objemu přenášených dat. Společnosti CISCO předvídá, že globální internetový přenos dat v roce 2019 dosáhne velikosti 55,7 Exabytes. Pro zajímavost: Gigabyte =109 B, Exabyte=1018 B, Brontobyte =1027 B.

02657-disrupce.jpg

Disrupční projekty torpédují zavedené systémy. Nic nevlastní, ale úspěšně s tím obchodují s minimálními náklady a obchází zavedená pravidla. UBER (nevlastní žádná auta), Airbnb (žádné nemovitosti), obdobně Netflix, iTunes, v bankovnictví FinTech, v energetice atd. Mají plusy i minusy, někde je zakazují (UBER ve Francii), jinde povolují (UBER v Estonsku). Airbnb ovladá v Barcelově 30 % kapacity, meziroční růst 2015 v ČR je 86 % a v Praze brzy dosáhne hranice 10 tisíc lůžek! známými či příbuznými a pro 20 % také cesta k úspoře peněz.

Dvě třetiny využijí čas pro návštěvu místních restaurací, stejně tak dvě třetiny vyrážejí za kulturou a uměním. Třetina respondentů uvedla venkovní aktivity, noční život či jiné důvody. Mimo město, kam je zavedla služební cesta, vyrážejí dnešní obchodní cestující jen zřídka, což bezpochyby souvisí i s průměrnou délkou dovolené, o kterou své služební cesty prodlužují. A co je možná překvapivé, více než polovina dotázaných uvedla, že takovéto cesty podnikají se svými partnery či blízkými. Jak se můžete dočíst v dubnovém vydání COT business, bleisure je přínosný nejen pro obchodní cestující či hoteliéry (tito hosté utrácejí víc než klasičtí účastníci služebních cest), ale - pokud se s tímto fenoménem dobře pracuje - i pro jejich firmy. Je proto s podivem, že do cestovních politik firem se bleisure zatím příliš nepromítnul. Zastavit jej ale nelze. Podrobnosti si přečtete v dubnovém vydání časopisu COT business, kde najdete i názory tuzemských specialistů na služební cesty. Paralelní Polis v Praze s Bitcoinovou kavárnou je plný expertů na problematiku disrupce. Patří tam i kryptoměny. Bitcoin přežil soudy i zákazy a velké banky naopak investují do blockchainu (technologie na pozadí Bitcoinu). Koncem roku 2015 spustilo 42 velkých bank projekt „R3“ pro rozvoj blockchainu. Stejně, jako se množily sociální sítě – Facebook, LinkedIn, Snapchat atd., některé kryptoměny zaniknou, přichází nové sofistikovanější. Připravme si vlastní digitální strategii!

Disrupci NELZE ZASTAVIT! Hotely inspiruje k digitalizaci činností a rozvoji služeb. Současně je hrozbou. Nezadržitelný vývoj předbíhá legislativu a bez právních úprav nastane při nerovnosti podmínek turbulentní situace. Ve službách pracuje za výplatu mnoho lidí, i když je hostů méně. Nekalá konkurence přivede řadu klasických subjektů k propouštění, krachu a roztočí spirálu nezaměstnanosti. Menšina, která pronajímá byty a často neodvede ani minimum, pak naši ekonomiku nezlepší. Aktuálním úkolem AHR ČR je působení na státní správu, aby urychleně nastavila rovné podmínky. Např. prvky bezpečnosti, hygieny a licence pro subjekty v disrupčních projektech, jako je Airbnb.

Zdroj text: Miroslav Bukva

Zdroj foto: Archiv

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz