Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Workshop o spolupráci AHR ČR a odborných škol: A přece je to k něčemu dobré

Workshop o spolupráci AHR ČR a odborných škol: A přece je to k něčemu dobré

28. 4. 2016 – PRAHA - Po několikaleté odmlce se sešli představitelé odborných škol a Asociace hotelů a restaurací ČR u jednoho stolu, aby diskutovali problematiku kvalitního vzdělávání učňů, kvalitu maturantů i absolventů vysokých škol.

A to vše samozřejmě na pozadí toho, co dělá, nebo by měla dělat AHR ČR a její členové k nastolení co nejlepších podmínek praxe žáků, odborných znalostí učitelů a jak případně pomoci při odstraňování bariér, které vytváří stát, krajské úřady a často i rodiče. Mohl bych nechat na posouzení účastníků jednání, jak dalece se nám to podařilo a nechtěl bych nás chválit, protože sebechvála „smrdí“, ale už jenom tím, že jsme si dali práci a do prezentací a na papír jsme uložili vše to, co asociace pro odbornou výchovu dělá a jak se v ní angažuje, nás může alespoň částečně uspokojit a troufám si říci, že v našem oboru neexistuje žádná další asociace, která by vzdělávání brala tak vážně a i pro školy toho doopravdy dělala tolik jako AHR ČR. Sebekriticky je třeba přiznat, že jedna věc se nám nepodařila, a to docílit toho, aby na naše zasedání přišli zástupci MŠMT. Přesto se budeme snažit získat od plánovaných řečníků vyjádření k naší problematice, s níž budou představitelé škol seznámeni co nejdříve.

I tak jsem ale přesvědčen, že se nikdo nenudil a doufám, že nelitoval nikdo, kdo zavítal do Klánovic, aby se během čtyř hodin jednání dověděl o tom, co vše asociace a vzdělávací sekce za poslední dobu v oblasti vzdělávání udělaly, co v současné době nabízí a co připravuje nejenom pro hoteliéry a restauratéry, ale i pro členské odborné školy.

Považuji za normální, že takových akcí, jako byla ta naše se zúčastňují pouze ti, kterým leží problematika odborného vzdělávání na srdci, a kteří pro to také chtějí něco udělat. Mě osobně život naučil, že pokud chci na něčem dělat, nebo něco změnit, tak u toho musím být, protože negativismus nikdy žádné dobré výsledky nemůže přinést. Ano, může se stát, že dobré výsledky se nedostaví, ani když jsem u toho, ale alespoň pak mohu mít pocit, že jsem udělal vše, co bylo v mých silách.

Na tuto konferenci bylo pozváno všech 200 vzdělávacích zařízení, jež se v této republice starají o odbornou výchovu budoucích hoteliérů a restauratérů. Musíte uznat, že to je úžasné číslo. A protože jsme těchto 200 subjektů oslovili již předem a požádali je o vyplnění dotazníků, potvrdilo se nám, že jich existuje celá řádka, která o činnosti asociace v oblasti vzdělávání není vůbec informována. Tyto výsledky jsou poměrně věrohodné, protože náš dotazník vyplnilo více než 100 škol. S výsledky dotazníkové akce budou všichni seznámeni a spolu se zápisem jednání a všemi prezentacemi, které na našem jednání zazněly budou moci i ti, co nepřišli, začít uvažovat, jestli se přece jenom neměli do Klánovic přijet podívat. V dalších obdobích budou moci z našich iniciativ určených ke vzdělávání profitovat pouze ti, co budou členy AHR ČR.

Pokud si přečtou naši „zprávu o činnosti za poslední období“, zjistí, na čem by mohli profitovat, pak členský poplatek ve výši 2100 Kč je doopravdy v porovnání s ostatními členy AHR ČR více než symbolický. Říkám to proto, že první otázku, kterou dostávám, když někoho přesvědčuji o užitečnosti být členem je – a co z toho budu mít?

Po skončení jednání se při loučení našly hned 3 školy, které zcela určitě o členství požádají. Bylo by však chybou se domnívat, že jsme toto setkání organizovali proto, abychom rozšířili členskou základnu. Máme sice zájem, aby se škol na naší další práci zúčastnilo co nejvíce, ale ujišťuji vás, že šlo doopravdy o to, abychom si společně řekli, co bychom v budoucnu měli dělat a v tom duchu se také odvíjela závěrečná diskuse. Jsem velmi rád, že byla věcná a bez konfrontačních náznaků, protože nám všem jde přece o to, abychom spolupracovali. V každém případě vyzveme všechny členské školy, aby se v případě zájmu zapojily do práce vzdělávací sekce, protože to vidíme jako správný způsob, jak bychom mohli prospět zlepšování celkového ovzduší v oblasti školství. Mohlo by se stát, že budeme podezíráni z populismu, to by nebylo správné, protože my se přiznáváme k tomu, že školám pomáháme proto, abychom měli kvalitní kuchaře, číšníky, cukráře, pracovníky v provozu i vrcholové managery, a to je pro nás dostatečná motivace, abychom se snažili o vytváření co nejlepších podmínek k jejich výchově.

Na podkladě zkušeností, získaných při našem společném setkání, jsme dospěli k názoru, že je musíme pořádat pravidelně v ročních intervalech, a že nastal čas, připravit na příští rok celodenní konferenci, na niž budou pozváni i představitelé krajů, odborných asociací i odborníci z praxe. Takže příští rok na shledanou.

Zdroj text: Ing. Pavel Hlinka

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz