11. 5. 2016 – PRAHA - Přihlaste se do nejprestižnější cukrářské soutěže a získejte titul Cukrář roku 2016. Do soutěže se může přihlásit každý, kdo pracuje na pozici cukrář bez rozdílu věku.
Termín:
30. 9. 2016 – 1. 10. 2016, Veletrh For Gastro & Hotel 2016, PVA Praha Letňany
Karel IV. byl jedním z nejvýznamnějších českých panovníků. Král a císař, který stál za největším rozkvětem naší země. V tomto roce si připomínáme 700 let od jeho narození, a proto jeho jméno spojujeme s nejrůznějšími projekty, abychom toto výročí oslavili. Asociace kuchařů a cukrářů ČR se k těmto oslavám přidává, a to z toho nejzřejmějšího důvodu. Na oslavách se slaví s dobrým jídlem a to především tím sladkým. A Karel IV. jistě nebyl výjimkou, vždyť vyrůstal ve Francii v kolébce nejlepší gastronomie. Proto jeho vztah k dortům musel být více než kladný. Titul cukrář roku je nejvyšším oceněním, které může soutěžící získat na soutěžích pořádaných AKC ČR. Soutěž Cukrář roku se pořádá každé dva roky a vždy má v zadání téma pro zhotovení slavnostního výrobku. Téma, které je spojeno s panovníkem Karlem IV. je pro cukráře velkou výzvou pro jeho ztvárnění na slavnostním výrobku. Podobně jako v minulých letech téma „Karneval“ nebo „ Mozart“.
Termín zaslání přihlášek do 1. kola soutěže: 30.6.2016
Soutěžní úkol:
Slavnostní výrobek bez omezení tvaru do hmotnosti 5 000 g na téma Karel IV.
Termín 2. kola soutěže: 30.9. a 1.10.2016
Místo konání: veletrh FOR GASTRO & HOTEL 2016, PVA Praha - Letňany
Ve druhém kole má soutěžící dva soutěžní úkoly a může mít pomocníka (commis) po celou dobu soutěže. Ve druhém kole se společně se soutěžícím také prezentuje zařízení, ve kterém pracuje na pozici cukrář. Pro každého soutěžícího bude vyroben banner s jeho reklamou.
1. soutěžní úkol:
Slavnostní výrobek bez omezení tvaru do hmotnosti 5 000 g na téma Karel IV.
2. soutěžní úkol v otevřeném cukrářském studiu:
Dva druhy kavárenského dezertu po 6 kusech od každého druhu
1. druh kavárenského dezertu musí být připraven za použití 5 surovin „ KLASA“
2. druh dezertu musí být připraven za použití čokolády
Soutěžní úkoly bude hodnotit odborná komise složená z certifikovaných komisařů AKC ČR.
Vítěz získá putovní pohár.
První tři soutěžící získávají poháry, medaile, diplom a hodnotné věcné dary od sponzorů. Ostatní soutěžící získávají diplom za účast ve finále soutěže a drobné dárky od sponzorů.
Kontaktní osoba: Pavlína Berzsiové, pavlina.ber@seznam.cz
Soutěž pořádá AKC ČR a je otevřená pro všechny profesionální i amatérské cukráře bez rozdílu věku.
„Zdobený chodský koláč“
Soutěžní úkol:
Soutěžící nazdobí a upeče v časovém limitu 2 hodiny 2 stejné chodské koláče
„6 kusů cup cakes “
Soutěžní úkol:
Soutěžící nazdobí v časovém limitu 2 hodiny 6 druhů cup cakes na libovolné téma.
„Palačinky“
Soutěžní úkol:
Soutěžící upeče, naplní a nazdobí v časovém limitu 2 hodiny 6 porcí palačinek.
Kontaktní osoba: Pavlína Berzsiové, pavlina.ber@seznam.cz
Modelování bude na téma: „Květy, pohádkové postavičky a zvířátka“
Každý účastník soutěže dostane 200 g modelovací hmoty a podle zvoleného tématu vymodeluje v časovém limitu ozdobu na dort.
Zdobení bude na téma: „Čtvero ročních období“
Každý účastník si vylosuje tvar perníku, (srdce, hvězda, zvonek, šestihran, vejce, kolečko)
velikosti v průmětu 15 cm. V časovém limitu nazdobí perník glazurou na zvolené téma.
Zdobení povrchu kulatého dortu (atrapa) o průměru 26 cm. Každý účastník dostane cukrářský sáček s řezanou trubičkou, naplněný šlehačkou a barevný cukrový máček nebo čokoládovou rýži. V časovém limitu nazdobí povrch dortu (atrapa).
Kontaktní osoba: Pavlína Berzsiové, pavlina.ber@seznam.cz
Zdroj text a foto: AKC ČR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.