30. 5. 2016 - Brněnský hrad Špilberk se první červnový víkend stane dějištěm významné gastronomické události. Ve dnech 3. - 5. června se odehraje již 5. ročník akce Špilberk Food Festival.
Návštěvníky láká na pochoutky z osvědčených restaurací, ale i od nováčků. Kromě delikátního jídla a vína se mohou návštěvníci těšit na mnoho doprovodných akcí. Letos se bude opět podávat speciální menu přímo v Královské kapli. Předprodej vstupenek je spuštěn na stránkách festivalu.
Seznam restaurací, které se první červnový víkend představí návštěvníkům na hradu Špilberk, je téměř kompletní. Na Špilberk Food Festivalu se návštěvníkům premiérově představí například FAIRCAFE Restaurant a Barrio Gotico Cafe z Kurdějova. „Nové restaurace velmi vítáme - je to nejenom zpestření pro festivalové hosty, ale také důkaz toho, že Brno a celá Jižní Morava stále gastronomicky roste. Zájem restaurací o účast je opravdu velký. Bohužel nám nestačí kapacita areálu, abychom přijali všechny zájemce,” přibližuje organizátor festivalu Stanislav Podroužek.
K nováčkům se připojí festivalové stálice: Boulevard restaurant, Butcher´s, KOISHI fish & sushi restaurant, Noem Arch Restaurant, restaurant a steakhouse Monte Bú, a Ristorante Piazza. Každá restaurace svá menu doplní o vína, podtrhující chuť jídla.
Gastronomický festival doplňuje bohatý doprovodný program. Diváci si tak mohou užít vaření přímo na pódiu nebo ve studiu Kuliner plus, nahlédnout do tajů sabráže, tedy netradičního otevírání lahve šampaňského, sledovat porcování čerstvého tuňáka se sushimasterem z KOISHI restaurantu nebo se aktivně zúčastnit programu na pódiu během soutěže v otevírání ústřic. Opět jsou připraveny oblíbené řízené degustace za přítomnosti samotných vinařů, kteří poskytnou zasvěcený výklad o víně, společně s VOC Znojmo ochutnají návštěvníci víno i v kasematách hradu Špilberk. Řízené degustace pod vedením odborníků budou letos zasvěceny také rumům nebo čaji. Pivo na akci dodá pivovar Krušovice.
Na páteční večer si pořadatelé připravili modernější večerní hudební program: „Na několika místech hradu Špilberk bude hrát DJ. Večírek podpoří i restaurace, které budou mít otevřeno do půlnoci. Spolu s nimi samozřejmě také bary, které mimo jiné nabídnou barmanskou show a oblíbené míchané koktejly,“ dodává Stanislav Podroužek.
Lístek na sobotu nebo neděli vyjde v předprodeji na 400 Kč, z čehož více než polovina částky slouží k výměně za konzumaci. Lístek na pátek pak v předprodeji vyjde na 1 550 Kč. Akce se letos stává součástí nového projektu Wine Weekend Brno, který proběhne od 2. do 5. června v Brně.
Konzumace jídla a degustace vína se platí festivalovou měnou, tzv. florény (1 F = 25 Kč). Při zakoupení vstupenky automaticky dostáváte jejich určitý obnos. Florény je možné dokoupit také ve směnárnách přímo na místě akce.
Otevírací doba Špilberk Food Festivalu je v pátek od 13 do 00 hodin, v sobotu již od 11 do 21 hodin, v neděli od 11 do 19 hodin.
Pro informace a novinky z festivalu sledujte:Web: www.SpilberkFoodFestival.cz
Facebook: www.facebook.com/spilberkfoodfestival
Twitter: www.twitter.com/SFFBrno
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.