10. 6. 2016 - Jeden z nejlepších světových barmanů Achim Šipl známý svou vášní k mixologickým (umění míchání nápojů - Slovník cizích slov) experimentům zvítězil národním kole soutěže Mattoni Grand Drink s originálním koktejlem nazvaným Cou Cou - hruškovo-broskvovou romancí .
„Cou Cou je jméno písničky z třicátých let, ale byla to také přezdívka jedné karlovarské tanečnice, která randila s mým strejdou Willym. Jednou mu napsala milostný dopis, v němž vzpomínala na večer před vášnivou nocí. Seděli mezi dvěma stromy – broskvoní a hrušní,“ vypráví Achim Šipl story k drinku.
Jestli je tenhle příběh pravdivý nebo ne, na to se musíte zeptat samotného autora koktejlu. Základ chuťového rozložení nápoje nicméně vyjadřuje přesně. Tvoří jej hruškový a broskvový džus, dále yuzu pyré, čaj genmaiča s pečenou rýží, kokosový olej a minerální voda.
Obsažený čaj a yuzu napovídají, že Achim v poslední době pracoval s asijskými surovinami. O to, aby chuť genmaiči pronikla do studené vody, se stará kokosový olej – superpotravina a nositel chuti, kterou navíc pěkně zakulatí. Pečenou rýži cítíte ve finiši jako zajímavý dotyk oříškových tónů. Kyselou složku reprezentuje nyní módní yuzu.
Zajímavostí je vlastnoručně vyrobený modrý tácek a foodpairingové sousto v podobě hruškové marmelády, sušené broskve, jedlého písku z nadrcené karamelové Lotusky a trochy kokosu.
recept:
Cou Cou
0,5 g kokosového oleje
3 g čaje genmaiča
2 cl yuzu pyré Monin
3 cl Granini hruška
3 cl Granini broskev
dolít Mattoni perlivou
Zdroj text a foto: www.nepijubrecky.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.