22. 6. 2016 - Letní prázdniny odstartuje v Záhlinicích na Kroměřížsku pořádný nářez. Od pátku 24. června do soboty 25. června bude areál sladovny a pivovaru patřit již tradičně hudebnímu festivalu Pod Komínem, v neděli se brány pivovaru otevřou veřejnosti.
Součástí 6. ročníku Festivalu Pod Komínem bude událost, která potěší zejména milovníky zlatavého moku. Po dlouhých 120 letech se opět otevřou brány místního pivovaru, a to za doprovodu zúčastněných folkových kapel. „Letošní rok je opravdu symbolický. Uplyne nejen 120 let od prvního výstavu piva v roce 1896, ale i 90 let od ukončení výroby piva a uzavření pivovaru v roce 1926,“ sdělil sladař a spolumajitel pivovaru Aleš Přinosil.
Název oblíbeného letního festivalu je odvozen právě od vysokého komínu, který patří k cihlové budově pivovaru a nepřehlédnutelnou domi-nantu Záhlinic tvoří už 120 let. Zatímco sousední sladovna ve výrobě sladu tradičním humnovým způsobem nepřestala, zlatavý mok se opět začal vařit teprve nedávno. „Rád bych znovuobnovil tradici vaření piva. V loňském roce jsme nechali knězem vysvětit varnu, v současné době budujeme hospodu s posezením a kuchyní,“ prozradil své plány Aleš Přinosil.
Součástí předprázdninového bohatého víkendu bude i Den otevřených dveří pivovaru, který se uskuteční v neděli 26. června. „Rád bych všechny pozval na nedělní den otevřených dveří našeho pivovaru. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý doprovod-ný program, vstup na akci je samozřejmě zdarma,“ uvedl Přinosil.
Vstupenky na páteční festivalovou produkci stojí 100 Kč, na sobotu 200 Kč a zvýhodněné vstupné na oba festivalové dny stojí 250 Kč.
Text a foto: PRTIP
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.