4. 7. 2016 - Netradiční festival v duchu hesla "Česnek je hrdost a pýcha" proběhne v Buchlovicích 23. července. Můžete zde ochutnat česnekový koláč, zúčastnit se soutěže "čichačů", nebo pletení česnekových copů.
Zámek Buchlovice na Uherskohradišťsku bude opět hostit Festival česneku 2016. Festival česneku je akce pro celou rodinu se spoustou zábavy, občerstvením ale také poučením. Je určena pro zastánce tradičního pěstování vysoce kvalitního česneku na Uherskobrodsku, stoupence tradičních řemesel a kultury a také pro gurmány vyznávající tradiční českou kuchyni.
Festival česneku se na buchlovický zámek a do podzámčí vrací již po čtrnácté. Letošní ročník proběhne poslední červencovou sobotu od 10 do 18 hodin. Česnekové slavnosti každoročně přilákají odborníky, pěstitele, gurmány i rodiny s dětmi – ti všichni si na nich najdou to své. Akce má propagovat domácí pěstitele česneku a podpořit tradiční lidová řemesla. Odborníky i zájemce o česnek čekají zajímavé přednášky.
O zábavu se postarají hry, hudební vystoupení a netradiční soutěže, jejichž společným jmenovatelem je česnek. Děti si vyzkoušejí lukostřelbu na česnekový cíl, výrobu česnekových panenek a korálů. Ani letos nebude chybět populární rodinná hra O nejsmradlavější dítě nebo mistrovství v plivání česneku na dálku. Hlavní atrakcí ovšem zůstává koupě kvalitního českého a moravského paličáku od desítek prověřených trhovců. Loni se ho prodalo na šest tun.
Česnek v čokoládě? Jedině v Buchlovicích
Komu při festivalových aktivitách vytráví, může vybírat z pestrého jídelního menu. Pro velký úspěch se vrací variace na česnekovou zmrzlinu, česneková pálenka nebo stroužky v čokoládě. Raritou buchlovického festivalu jsou také košty více než 25 uznávaných odrůd česneku podávané s uzenou krkovičkou a chlebem. Pro vyznavače klasiky se připravují česnekové koláče, brambory a další jídla, v nichž má hlavní roli tuzemský paličák.
text: Kudy z nudy, foto: Folklorní agentura Buchlov
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.