Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Tip na výlet - Muzeum nelegálních pálenic ve Vlčnově

Tip na výlet - Muzeum nelegálních pálenic ve Vlčnově

8. 7. 2016 - V muzeu je vystaveno téměř třicet pálenic, které byly kdysi zabaveny. Každá z nich měla svého majitele. Expozice zachycuje vývoj této kultury na území Zlínského kraje. Pálenice jsou doprovázeny vysvětlujícími texty, které mapují pálení slivovice. K vidění jsou i demižony různých velikostí nebo viněty.

 

Je všeobecně známým tajemstvím, že na Moravě vedle oficiálních pěstitelských pálenic existují i ty nelegální – černé. Alespoň jedna se najde v každé vesnici, pečlivě skrytá ve sklepě či stodole a využívaná jen okruhem zasvěcených, aby nedošlo k jejímu vyzrazení.

02787-36.-ty.jpg

Některé z vystavených exponátů byly v minulosti zabaveny policií. Některé další exponáty muzeum získalo darem od odvážných příznivců či sběratelů. Kuriozitou je třeba pálenice věnovaná z Norska, na níž se pálilo až za polárním kruhem. Nejmenší pálenice měří na výšku pouhých 45 centimetrů, ta nejstarší pochází z roku 1900.

Mezi návštěvníky budí velkou pozornost zejména pálenice důmyslně zabudovaná do staré bubnové pračky pračky Romo Fulnek.

02787-228600-original1-3s6oq.jpg

 

Text a foto: Muzeum nelegálních pálenic Vlčnov, Martina Žáčková

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz