Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

DOŽÍNKY ZLÍNSKÉHO KRAJE se uskuteční opět v Kroměříži

DOŽÍNKY ZLÍNSKÉHO KRAJE se uskuteční opět v Kroměříži

1. 8. 2016 - Oslava sklizně a velká přehlídka rozmanitých lidových tradic z Hané, Valašska a Slovácka - to jsou Dožínky Zlínského kraje, které se každoročně ve druhé polovině srpna konají v Kroměříži. Letos se budou konat ve dnech 19. - 20. srpna.

Původní hospodářský význam už lidé vnímají jen okrajově a dožínky jsou dnes především velkým folklorním svátkem. Festival každoročně hostí na tisíc krojovaných účastníků a desítky folklorních souborů nejen z celého Zlínského kraje, ale i z jiných koutů České republiky či zahraničí.

Dnešní doba je sice v mnoha ohledech jiná, avšak důvody k oslavě sklizně v kraji přetrvávají. Původním tradicím proto zůstává věrný i samotný průběh obnovených krajských dožínek. Dvoudenní program se odehrává na několika scénách a má podobu lidové veselice spojené s vystoupením folklorních souborů a bohatým doprovodným programem.

02828-dozinky_2014.jpg

Již od ranních hodin se budou účastníci průvodu seřazovat na Komenského náměstí odkud v 8.45 hodin vyrazí ulicemi města na Velké náměstí, kde již od osmé hodiny bude probíhat jarmak lidových řemesel a k vidění bude přehlídka zemědělské techniky. Sedláci a selky v krojích se vší slávou předají v 9.15 dožínkový věnec hospodáři a odstartují tak bohatý kulturní program oslav složený z vystoupení celé řady souborů, jako je například kroměřížský Moravan, Jasénka ze Vsetína, Bartošův soubor písní a tanců ze Zlína, mužský pěvecký sbor Hlahol z Mysločovic, Zdounečanka či Hanačka z Břestu. Součástí oslav bude také ocenění regionálních výrobců a prezentace jejich výrobků Perla Zlínska 2008, které návštěvníci uvidí od desáté hodiny v prostorách Arcibiskupského zámku. A zkrátka nepřijdou ani dětští návštěvníci dožínek. Pro ně bude připraven program před Arcibiskupským gymnáziem složený z vystoupení souborů Hradišťánek, Malá Rusava, Hulíňáček, Rozmarýnek, Zrníčko a Klásek či Hanácké Prosének.

02828-texty_mf1549.jpg

Na organizaci Dožínek zlínského kraje se společně podílejí město Kroměříž, Zlínský kraj, Okresní agrární komora Kroměříž, Dům kultury Kroměříž, Agrární komora Zlín a další partneři.

Text a foto: DK Kroměříž

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz