Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Meloun v gastronomii - zdravá pochoutka i zdroj inspirace

Meloun v gastronomii - zdravá pochoutka i zdroj inspirace

3. 8. 2016 - Ač je meloun sladký a automaticky nám evokuje ovoce, jedná se o zeleninu z čeledi tykvovitých. Meloun patří neodmyslitelně k létu a to hlavně díky vysokému obsahu vody, která zaručeně osvěží i v tom nejparnějším dni.

První zmínka se objevila už před více jak 5000 lety a to v Egyptě, kde se vyskytuje v hieroglyfech. Název pro meloun pochází z řečtiny, kde znamená velké jablko. Melouny obsahují celou škálu vitamínů a minerálních látek, které jsou prospěšné pro naše zdraví.

Původ a pěstování

První melouny se údajně urodily v poušti Kalahari. S Egyptem jsou spojené nejen první zmínkou v hieroglyfech, ale také tím, že jej často dávali do faraonských hrobek, aby měli zesnulí faraoni co jíst. Do Evropy se pak dostaly na obchodních lodích a ve 13. století jej Maurové rozšířili po celé Evropě.

Druhy melounů

Melounů je bezpočet druhů, které se v základu dělí na vodní a cukrové. V tomto článku se zaměříme na odrůdu cukrových melounů.

Cantaloupe

Je druhem cukrového melounu, který pochází z Indie, Jeho kůra má zelený nádech a výraznou síťovou kresbu. Dužina má oranžovou barvu a konzistencí připomíná mango. Tento druh melounu je obzvlášť bohatý na vitamín C a B a provitamín A.

Galia

Patří mezi cukrové melouny a vznikl křížením melounu Cantaloupe a žlutého melounu. Barva slupky je sytě žlutá s výraznou síťovinou. Barva dužiny přechází od zelené na okrajích až po bílou uprostřed. Chuťově je velice výrazný a ve středomořské kuchyni se často podává v kombinaci se sušenou šunkou či uzeným lososem.

Charentais

Tento meloun je příbuzný odrůdě Cantaloupe. Vyznačuje se hlavně svou šedou kůrou, s výrazně zelenými rýhami. Zráním dostává barva slupky spíš žlutý nádech. Dužina je sytě oranžová a chutí připomíná papáju a ananas.

Honeydew

Další námi zmíněný druh, u nás prodávaný pod jménem žlutý meloun, byl vyšlechtěn ve Francii a Alžírsku. Jeho slupka je žlutá a barva dužiny má stejný odstín jako Galie. Chuť je jemná a svěží. V kuchyni se kombinuje například s parmskou šunkou, nebo se z něj dělá studená polévka s bílým vínem.

Piel De Sapo

Odrůda melounu, který specifikuje španělský název přeložitelný jako kůže ropuchy. Velikostí a tvarem se blíží melounu žlutému, ale slupka je kožovitá, zelené barvy s nepravidelnými fleky různých odstínů zelené. Barva i chuť dužiny je podobná odrůdám Galia a Honeydew.

02836-md-cb330d8cbcb8398c855c8576552c7be2.jpg

 

Meloun v kuchyni

Meloun můžeme směle použít jak do salátů, tak i dezertů. Odrůdy cukrového melounu se úspěšně kombinují se sušenými šunkami, jako je například prosciutto, nebo také s uzeným lososem. Čerstvý meloun chutná nejlépe vychlazený a nakrájený na kostičky. Takto může zastoupit jak dezert, tak i zdravou svačinu. Dobře se z něj dělá i pyré nebo dokonce i osvěžující studená polévka.

Melounové pecky jsou často opomíjené, což je škoda, protože jsou bohaté na vícesytné mastné kyseliny, které snižují cholesterol, ale také na vlákninu a minerály, hlavně pak železo a měď. Konzumovat se dají v syrové formě, avšak mnohem chuťově zajímavější budou opražené v troubě s olivovým olejem, nebo rozmixované v ovocném smoothie.

text a foto: Asociace kuchařů a cukrářů ČR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz