Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Okurková sezóna? Bez okurek ani ránu!

Okurková sezóna? Bez okurek ani ránu!

10. 8. 2016 - Více než dvě třetiny Čechů se s pojmem okurková sezona již setkaly, jen 60 % ale zná význam tohoto spojení. Řada lidí si tento pojem spojuje s letní nudou, kterou rozčísne jen nadúroda okurek. To ukázaly výsledky průzkumu na téma okurkové sezony uskutečněné značkou Mattoni a agenturou Ipsos.

Z dostupných zdrojů lze říci, že okurková sezóna je vžité označení pro letní období, kdy se děje minimum událostí, politici mají prázdniny, kulturní akce neprobíhají příliš hojně a v novinách se místo seriózních článků objevují “důležité“ zprávy o ulítlých kanárcích a informace o místech, kde celebrity chodí v plavkách. Termín se údajně objevil v Německu na konci 18. století pod pojmem Sommerloch 'letní díra' nebo Sauregurkenzeit 'čas kyselých okurek'.

V rámci průzkumu agenturu Ipsos zajímalo, kolik lidí vlastně ví, co okurková sezona znamená. S pojmem se setkalo 78 % lidí. Nejčastější odpovědi na význam slov jsou správné, tedy období, kdy se nic významného neděje. Nicméně například 26 % lidí spojuje „okurkovou sezonu“ se sklizní a zavařováním okurek.

Se znalostí původu slovního spojení je to o poznání horší, z dotázaných správně odpovědělo pouze 16 % lidí. Velmi častou odpovědí byly opět ty - spojené s okurkami  - nedostatek zavařovacích sklenic v 80. letech očividně potrápil mnoho lidí. 3 % lidí si dokonce myslí, že původ najdeme v 50. letech, kdy k nám Američané shodili mandelinku bramborovou, která si spletla druh zeleniny a  šla mylně po okurkách.

S okurkami či bez, toto léto si okurkovou sezonu můžeme užít s Mattoni. Jak správně zareagovalo 54 % dotázaných, kteří si okurkovou příchuť spojilo právě s Mattoni, s její novou letní limitovanou edicí.

Text: Mattoni, foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz