6. 2. 2012 - ZLÍNSKÝ KRAJ - Ani jsme se v novém roce ještě moc neohřáli, ba právě naopak, a před námi je období fašankových obchůzek a zábav, kdy je mnohé dovoleno a tolerováno. Kolik jenom podob má tento čas ve Zlínském kraji.
Snad nejslavnější jsou fašanky v Komni, kde obcí prochází průvod takzvaných skakúnů a dalších masek. Za neobyčejným zážitkem sem jezdí hosté z blízka i z hodně daleké ciziny. Nebo v nedalekém Strání, kde se slaví fašanky tradičním festivalem a to hned několik dnů vrcholící úterní obchůzkou. Zejména pro její aktivní účastníky je to velmi náročný den. Vždyť skoro v každé chalupě jsou srdečně přivítáni, a to znamená neodmítnout nabízený pohárek kořalky a zakousnout fašankové pečivo – koblihy či boží milosti a všechno zajíst domácí slaninou. Mám zkušenost z obojí role. Před lety jsem se jako snaživá novinářka statečně vydala v doprovodu gazdy Stanislava Popelky na obchůzku s „fašančáry“ po Strání. První dům byl ještě v pohodě, přípitek do jedné nohy, do druhé nohy, koblížek, slaninka, zákusek a na odchodnou ještě jednu „krokovú, aby sa dobre šlo“. Chlapi zatančili podšable a hurá do sousedního domu. Jeho návštěva proběhla ještě v pohodě a v tom třetím mi bylo jasné, že tudy cesta nevede a zbaběle jsem družinu opustila. Vědomí, že ti stateční obcí putovali ještě několik hodin, dodnes budí můj obdiv.
Takto teoreticky a prakticky připravena jsem se potom mohla zapojit do fašankového dění v našem novém domově v Hostětíně. Tady se v obchůzce po roce střídají ženy, členky Červeného kříže a muži, dobrovolní hasiči. Protože bydlíme stranou obce, ceníme si, že průvod, mnohdy v mrazu a sněhu dorazí až k naší chalupě a proto se jako pohostinní hospodáři snažíme připravit bohaté občerstvení. Loni chodili muži, a tak bylo chlapské – řízná klobáska, uzený bůček, hradišťský chleba, slaný závin a navrch nezbytná kořalka. Pro děti, které ženy prozíravě posílají s pány tvorstva na obchůzku, jsem připravila kromě jiných sladkostí i kultovní polské karamelky Krovky. Jaké však bylo pro mě překvapení, když mladí muži minuli veškeré občerstvení a s výkřikem: „Krovky!“ se pustili do této zubylepící dobroty a děti ostrouhaly. Inu chutě jsou nevyzpytatelné. Takže, až budete připravovat dobroty pro ty vaše fašančáře, třeba vám moje zkušenost přijde vhod.
Text: Alena Kučerová, Foto: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.