17. 10. 2016 - Vůbec poprvé se jim připíjelo na Hanuše a dnes už má své skalní příznivce. Světlý kvasnicový kroužkovaný ležák Hanuš je novým pivem v Kalendáři speciálů, který má hanušovická Holba pro své štamgasty.
„Představujeme v něm nová piva v omezených edicích. Jsou zpestřením naší stálé nabídky a v restauracích je vítají nejen štamgasti. Jde především o pivní speciality s osobitou charakteristikou. I pro znalce jsou to chuťovky, se kterými se nesetkávají každodenně“ říká Vladimír Zíka, ředitel pivovaru Holba.
Obr. Sládek pivovaru Luděk Reichl
Ležák Hanuš, který osvěžil letošní podzim, vznikl podle sládkovy receptury. Jejím základem je v tomto případě míchání různých druhů sladů a chmelů. Tentokrát nevsadil jen na poloraný červeňák, ale přidal i Sládka a další. Sládek je odrůda chmele, která dává pivu lahodnou vůni a hořkost s překvapivě táhlým dozníváním. To, že v hanušovickém pivovaru na pivo nespěchají, platí i pro Hanuše. Dostal více než 40 dnů, aby jeho tělo dostatečně zmohutnělo a získal výborný přirozený říz bez umělého dosycování oxidem uhličitým.
Hanuš má neodolatelně plnou a přitom svěží chuť a díky vysokému podílu živých kvasinek také vysoký podíl vitamínů. Zákal je pro něho typický, takže kvůli němu volat vrchního nemusíte.
Text a foto: Hana Matulová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.