21. 10. 2016 - Do finále se v sedmi kategoriích probojovalo 31 podniků, vyhrát v každé z nich však mohl pouze jeden. O tom, který to bude, rozhodovala osmičlenná odborná porota na základě přísných hodnoticích kritérií. Nejlepšího barmana ze svého středu vybrali sami barmani. Slavnostní vyhlášení vítězů devátého ročníku Czech Bar Awards proběhlo 18. října 2016 v Novoměstské radnici na Karlově náměstí.
V každé z kategorií bylo nominováno pět podniků představujících to nejlepší z české nápojové scény. Mezi finalisty byly kromě podniků z Prahy i ty z Brna, Olomouce a Českých Budějovic. Řada podniků se o vítězství ucházela již loni, mezi nominovanými se však objevila i nová jména, která řádně zamíchala osudím. Vlastně by se dalo říct, že kromě jedné kategorie nezůstal kámen na kameni a loňští vítězové svůj triumf nezopakovali.
Tou jedinou kategorií, jejíž vítěz je stejný jako v minulém roce, je Nejlepší design, který opět vyhrál brněnský bar Super Panda Circus. Ten letos uspěl i v nejprestižnější a nejsledovanější z kategorií o nejlepší cocktail bar. Za devítiletou historii soutěže je to tak poprvé, co tuto kategorii vyhrál jiný než pražský bar. Poslední z cen, která putovala do Brna, patří výčepu Zelená Kočka Pivárium, které vyhrálo kategorii Nejlepší pub / pivní bar. Zbylá ocenění patřila Praze. Hned dvě prvenství získal klub Le Valmont, jehož otevření bylo velmi očekávanou událostí letošního roku. Právem se tedy stal nejlepším klubem a nejlepším novým podnikem roku 2016. Cena za nejlepší kavárnu putovala do dejvického Místa. Nejlepším hotelovým barem je The Bourbon Bar v hotelu Marriott na Praze 1.
„Vím, že toto se opakuje každý rok, ale už samotné zařazení mezi finalisty je obrovským uznáním jednotlivých podniků a jejich zaměstnanců. Obzvlášť těch mimopražských, které dokazují, že i mimo hlavní město lze vytvořit podnik se zajímavým konceptem, pestrou nabídkou a skvělým servisem. Letošní výsledky Czech Bar Awards ukazují, že například brněnské podniky jsou těm pražským opravdovou konkurencí. Dokazuje to, že nápojová gastronomie je na stále vyšší úrovni v celé České republice,“ říká Soňa Hanušová.
Jako již tradičně byl vyhlášen i nejlepší barman, o kterém nerozhodovali ani akademici, ani odborná porota, ale sami barmani. Ti ze svého středu vybrali toho nejlepšího, pro letošní rok je jím Ondřej Hnilička z pražského Hemingway baru.
Slavnostní vyhlášení všech osmi kategorií Czech Bar Awards 2016 proběhlo 18. října 2016 v pražské Novoměstské radnici v rámci Prague Bar Show.
Více o soutěži, systému hodnocení, porotě a vítězích minulých ročníků se dozvíte na www.barawards.cz.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.