17. 11. 2016 - Letos už popáté bude mít veřejnost možnost vydražit si limitovanou edici 10 kusů jedinečných designových pivních lahví Pilsner Urquell. Ty pro tradiční předvánoční online aukci plzeňského pivovaru navrhnul slavný český designér Maxim Velčovský. Charitativní dražba podpoří svým výtěžkem stejně jako v předchozích ročnících Centrum Paraple pomáhající lidem s poškozením míchy.
Maxim Velčovský si do konce letošního roku připíše mezi svá díla ještě 10 jedinečných pivních lahví. Podepíše se pod limitovanou edici netradičního skla do charitativní předvánoční sbírky.
„Práce na těchto lahvích je pro mě příjemnou výzvou. Snažil jsem se ve skle zhmotnit ty nejznámější symboly slavného plzeňského piva – jeho tradiční pečeť a hlavně historickou plzeňskou bránu, kterou musí projet každá várka piva opouštějící pivovar, ať už míří kamkoliv po Česku nebo do světa. Víc ke vzhledu lahví ještě zatím neprozradím,“ říká Velčovský.
Návrh lahví je už hotový, vyrobeny budou ve druhé půlce listopadu. Charitativní online dražba pivních lahví se pak uskuteční ve čtvrtek 15. prosince.
„Hlavním cílem aukce je pomoc Centru Paraple. Tradici pomáhat potřebným v předvánoční době začali v našem pivovaru už jeho zakladatelé, plzeňští právováreční měšťané ve 40. letech 19. století. Tento dobrý zvyk uchovaly všechny generace sládků a zaměstnanců pivovarů. My jsme se před pěti lety rozhodli uspořádat dražbu uměleckých pivních lahví a výše výtěžku určeného pro Centrum Paraple nás všechny příjemně překvapila. Stala se z toho tradice a tak jsme do Paraplete poslali již více než tři miliony korun. Rád bych této příležitosti využil a poděkoval všem dražitelům, kteří se této krásné a prospěšné tradice účastní,“ vysvětluje Stanislav Pekárek, brand manažer značky Pilsner Urquell.
Vydražené prostředky pokryjí Centru Paraple primárně část provozních nákladů, pomohou však také třeba s nákupem nového vybavení.
Text a repro: Jitka Němečková, PP
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.