Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Návštěvnost turistických cílů Východní Moravy v roce 2016 ve znamení rekordů

Návštěvnost turistických cílů Východní Moravy v roce 2016 ve znamení rekordů

20. 01. 2017 - VÝCHODNÍ MORAVA – Jednodenní návštěvnost regionu, kterou Centrála cestovního ruchu Východní Moravy vyhodnocuje podle tzv. referenčních cílů, v roce 2016 opět rostla. Tentokrát o více než 7%.

„Jednodenní návštěvnost turistických cílů byla řadu let podceňována, ačkoliv obrat ze vstupného ročně dosahuje stovek milionů korun. V hledáčku Centrály cestovního ruchu Východní Moravy je dlouhodobě dvacet turistických atraktivit, mezi kterými jsou např. muzea, hrady, zámky, rozhledny, galerie a také 18 turistických informačních center. Dvacítku vybraných cílů v roce 2016 navštívilo 2,1 milionu návštěvníků. To je proti minulému roku růst o 7%, ale od roku 2008, kdy jsme monitoring cílů zahájili, se návštěvnost zvýšila o 46%. Zájem turistů o region indikuje mimo jiné i počet služeb poskytnutých v síti turistických informačních center. V 18 sledovaných infocentrech bylo v roce 2016 obslouženo 633 tisíc občanů, což je proti roku 2015 růst o 9%, ale ve srovnání s rokem 2008 je to dokonce 44 %“, uvádí Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

03149-55_lesna_zoo_m-ark_56.jpg

Pozici nejvíce navštěvované atraktivity si v roce 2016 drží s přehledem ZOO ve Zlíně-Lešné. Podruhé za sebou zaznamenala rekordní návštěvnost, v minulém roce se počitadlo v turniketech zastavilo na hodnotě 668 303. ZOO si tak upevnila druhou pozici mezi zooparky v ČR i mezi desítkou top cílů v ČR.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, kterému ve Zlínském kraji patří druhá příčka návštěvnosti, v minulém roce obdivovalo 315 626 lidí. Také zde se jedná o rekordní návštěvnost.

Pomyslná třetí příčka v návštěvnosti regionu patří Modré nedaleko Velehradu. Tato obec se 720 obyvateli provozuje komplex „Skanzen“, jehož součástí je Archeoskanzen z období Velké Moravy a objekt Živá voda. Zde se v roce 2016 prodaly rekordní 223 tisíce vstupenek. „Při více než 50%ním meziročním růstu můžeme s nadsázkou říci, že jsme „skokanem roku“ v návštěvnosti. A neskromně si dovolím tvrdit, že v kraji zcela jistě máme nejvyšší počet návštěvníků na počet obyvatel obce“, s uspokojením hodnotí loňské výsledky starosta obce Miroslav Kovářík. „A již máme další plány, jak zájmu turistů o náš region jít naproti“, dodává.

03149-56_Modra-Archeoskanzen_(11).jpg

Rok 2016 byl z pohledu návštěvnosti velmi úspěšný pro hrady a zámky ve Zlínském kraji. Tato skupina cílů zaznamenala růst počtu návštěvníků o téměř 10%. Kroměřížský Arcibiskupský zámek a s ním spojené zahrady navštívilo takřka 210 tisíc návštěvníků, což je nejvíce od doby, kdy tyto památky byly zapsány na Seznam UNESCO. Značný zájem byl o tradiční duo – středověký hrad Buchlov a barokní zámek v Buchlovicích. Souhrn jejich návštěvnosti dosahuje hodnoty 180 tisíc osob.


Zdroj: PhDr. Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, o.p.s.
Foto:  Ing. Zdeněk Urbanovský

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz