26. 1. 2017 – Češi rádi šetří, když jde ale o hubnutí, jsou ochotni utratit ročně až několik miliard korun. Oblíbenou metodou, jak se zbavit přebytečných kil, se stala i detoxikace organismu.
Odborníci však upozorňují: úbytek na váze by neměl být hlavním důvodem očisty organismu. Lidé také často naletí trendy potravinám slibujícím zázračné účinky.
Únava, nedostatek energie, poruchy spánku nebo špatné trávení, to všechno jsou příznaky, že s naším organismem není něco v pořádku. „Nezdravý životní styl, chemicky upravovaná strava a škodliviny z ovzduší v současné době představují negativní faktory, které vytvářejí oxidační stres. V organismu je přemíra volných radikálů a ty způsobují oxidační stres, který vede k předčasnému stárnutí organismu. V menším množství nejsou volné radikály škodlivé, naopak posilují imunitu a ničí rakovinové buňky. Jenže když se jich vytvoří nadbytek, je nutné je eliminovat pomocí antioxidantů,“ řekla MUDr. Vladislava Kundrátová, primářka karlovarského lázeňského hotelu Imperial. Oxidační stres podle ní vytvářejí především nezdravé návyky, jako je například kouření nebo nadměrné pití alkoholu, málo pohybu a nesprávná technologická příprava stravy.
„Důležitým antioxidantem je vitamín C, vitamín E, zinek nebo selen. Velké množství antioxidantů a vitamínů obsahuje syrová zelenina, jakmile ji ale tepelně zpracujeme, vitamíny se znehodnocují. Proto je například dobré nepoužívat na salát kovový nůž, ale trhat ho rukou, protože pak nedochází k chemické reakci a oxidaci vitamínu C,“ zdůraznila nutriční terapeutka karlovarského lázeňského hotelu Imperial Evelina Kraftová. Stejně tak je vhodné nekrájet nožem mrkve, ale používat škrabku, aby nedošlo ke znehodnocení vitamínů a minerálů pod slupkou.
Některé druhy zeleniny však v syrovém stavu opravdu nejsou pro lidský organismus vhodné, typickým příkladem jsou brambory. I při jejich konzumaci je ale důležitý technologický způsob přípravy. „Dříve se brambory namáčely ve studené vodě a nechaly se odstát, takže všechny důležité živiny absorbovala voda. Proto je dobré brambory nemáčet, ale připravovat na páře, případně v teplé vodě a ne ve studené,“ upozornila Evelina Kraftová. Podle ní je také důležité jíst sezonní potraviny, které se tradičně pěstují v České republice, jinak lidé riskují vyšší podíl chemických látek a plísně.
Metod, které mají zaručeně zbavit tělo toxických látek, existují obzvlášť na internetu stovky – od konzumace pouze zeleninových šťáv až po užívání bylinných přípravků. Podle odborníků však mohou být některé z nich nebezpečné, proto by si lidé měli dobře promyslet, proč chtějí vlastně detox podstoupit, a vhodný program zvolit s pomocí specialisty.
„Rozhodně není dobré podstoupit detox jen kvůli tomu, že chcete zhubnout. Nejspíš sice pár kilo shodíte, ale jde o ztrátu vody, nikoli tuku. Primárním cílem detoxu je naučit se, co našemu tělu škodí a co ho naopak uzdravuje. Někdo se bude cítit lépe už po týdnu, někdo po měsíci, někdo třeba až za půl roku. Záleží hlavně na psychice každého člověka, jak ke změně životního stylu přistoupí a jestli ji skutečně chce,“ vysvětlila Evelina Kraftová.
Podle ní je k nastartování detoxu vhodné využít několikadenní intenzivní programy, které nabízejí zařízení zaměřená na wellness a léčebné procedury. Z nabídky je však třeba pečlivě vybírat, během pobytu by měl být k dispozici lékař i výživový poradce schopný vytvořit jídelníček na míru a poradit při případných komplikacích.
Ten, kdo podstupuje detox, také často podlehne módním trendům a některé potraviny z jídelníčku úplně vynechá. „Hodně se mluví o vyloučení lepku ze stravy, ale pokud člověk nemá prokázanou nesnášenlivost na lepek, není důvod ho vynechávat. Často lidé nejedí sýry, přitom zrovna sýry jsou skvělým zdrojem bílkovin a vápníku. Doporučuje se ale vybírat ty s obsahem do 30 procent,“ řekla MUDr. Kundrátová.
Podle ní také není nutné vynechávat maso, jen je třeba ho jíst střídmě, střídat různé druhy a kupovat jen to kvalitní. Velmi zdravé je například klokaní maso, které je snadno dostupné i v ČR. Pokud konzumujete dostatek zeleniny, tak se střeva díky vláknině přirozeně pročistí. Doporučuje se také pít zeleninové fresh koktejly s chia semínky, která jsou výborným zdrojem energie.
„Lidé také často věří v zázračné účinky potravin, které jsou zrovna v kurzu, velký boom v poslední době zažívá například zelený ječmen. Zelený ječmen je samozřejmě velmi zdravý, jako ostatně většina potravin, které mají přirozeně zelenou barvu, jeho cena je ale poměrně vysoká. A to, že by dokázal organismus vyčistit od škodlivých látek, nebylo nikde přesvědčivě prokázáno,“ dodala Evelina Kraftová.
Zdroj: Petra Hanušková / NEED4CONNEXIONS, s.r.o.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.