Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

dTest doporučuje: Vařte v páře

dTest doporučuje: Vařte v páře

20. 2. 2012 - Rychle uvařené a zdravé jídlo je novodobý trend, který může mnohým připadat jako nedostižný cíl. Test časopisu dTest potvrdil, že s parními hrnci a troubami toho dosáhnout lze. Parní hrnce přitom překvapivě dobře zastanou tutéž práci jako mnohonásobně dražší parní trouby.

Vaření v parním hrnci či parní troubě je skutečně zdravější než vaření ve vodě či dušení a nejedná se o pouhý trik prodejců sloužící ke zvýšení prodeje. „Když se vaří brambory ve vodě, ztratí až 34 % vitamínu C, v parní troubě ztráta klesá k 22 % a v parním hrnci činí dokonce jen 16 %,“ uvádí redaktor časopisu dTest Václav Beneš. „Připravované pokrmy se nepřipálí, nerozvaří a dokonce, když se najednou připravuje aromatická zelenina, ryba a brambory, nedochází k přenosu pachu mezi jednotlivými potravinami,“ dodává. Vaření v páře má oproti klasickým postupům i další přednosti – nižší ztráty minerálních látek, uchování barvy zeleniny, snížení, případně i vyloučení soli.

Podle výsledků testů přípravu menu s rybím masem, přílohou a zeleninou zvládnou parní hrnce stejně dobře jako parní trouby. Ceny dobrých parních hrnců se pohybují od 1300 do 3700 Kč, Vestavné parní trouby jsou sofistikované přístroje vybavené v některých případech řadou zajímavých doplňkových programů jako příprava jogurtů či zpracování ovoce. S cenou v řádu desítek tisíc se ovšem nejedná o přístroje pro každého.

Co se týče samotného vaření v páře, obstály všechny testované přístroje se ctí. Do spokojenosti ovšem promlouvá i jejich obsluha a bezpečnost. „Některé parní trouby byly na štíru s praktickým provedením, což se například projevilo při manipulaci se zásobníky na vodu, ze kterých při přenášení kapala voda. U některých parních hrnců se špatně manipuluje nádobami a u některých se příliš rozpalují madla nádob. U modelu značky Rommelsbacher jsme narazili na nedostatečnou ochranu přívodního kabelu, tedy na potencionální nebezpečí,“ uzavírá výsledky Beneš.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz