Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Valentýn, velký kamarád marketingu

Valentýn, velký kamarád marketingu

13. 02. 2017 - Můžeme si do omrzení říkat, že pravým časem lásky je máj, ale svátku svatého Valentýna musíme přiznat,že nabízí celou řadu možností jak zpestřit nabídku návštěvníkům restaurací, hotelů a penzionů.

Svátek zamilovaných je pro ty, kteří vymýšlejí, jak upozornit na svůj podnik a přitáhnout klientelu, darem z nebes (nebo aspoň z ciziny).

V anglosaských zemích se svátek lásky slaví každoročně 14. února, a kromě tradičních květů, dárečků a srdíček, vyhledávají zamilované dvojice i pěkné intimní zážitky v příjemném prostředí. A jsme u toho: apartmá sv. Valentýna se speciální výzdobou, jídlem, vířivkou pro dva, šampaňským apod. je jedna z mnoha možností. Lze nachystat celé víkendy pro zamilované v různých cenových relacích, i „pouhé“ večeře, při nichž se podává menu, složené z pokrmů, označovaných za afrodiziaka.

Důležité je pečlivě doladit atmosféru a nespoléhat na to, že se všude rozvěsí kýčovitá srdíčka. To by bylo pro tu „správnou atmosféru“ trochu málo. Srdíčka by samozřejmě chybět neměla, ale mohou se klidně objevit na talíři v podobě lákavého pokrmu. Třeba z čokolády, afrodiziaka číslo jedna...

Potraviny vzbuzující chuť na sex

Různé sestavy těch nejspolehlivějších potravin, které zvyšují chuť na sex, se trochu různí, ale můžeme neomylně stanovit ty základní. Jak už bylo řečeno, čokoláda je na prvním místě. Mluvíme o té kvalitní, s vysokým podílem kakaa. Čokoláda uvolňuje endorfin – zdroj štěstí a pohody, obsahuje aminokyselinu fenyletamin, který funguje jako přirozené antidepresivum a povzbuzuje i libido. Aztékové věřili, že zvyšuje pocit energie a vitality, a vašim hostům se jistě bude líbit, když na listu vedle uvítacího šálku čokolády bude například napsáno, že aztécký vládce Montezuma pil denně spoustu šálků čokolády a měl desítky spokojených manželek!

Kromě čokolády se mezi afrodiziaky uvádí kořenová zelenina – zejména celer, dále chřest, a koření – pepř, šafrán, vanilka, skořice, muškátový oříšek, zázvor a kořen ženšenu. Nesmíme opominout plody moře, především ústřice, ale také je velmi doporučovaný kaviár. Mluví se i o medu – však se také líbánkám v anglosaském světě říká honeymoon, jahodách, šampaňském. Sílu a energii dodávají rovněž různé ořechy a mandle, a v Rakousku se prý dýňovým semínkům říká štýrská viagra. Za stimulující potraviny se považují často i artyčoky, avokádo (Aztékové tento strom nazývali semeníkový) nebo fenykl, který pojídali pro zvýšení libida už ve starém Egyptě.

Afrodiziaka v kuchyni

U některých vyjmenovaných dobrot se dobereme i jistého odborného podkladu, například celer obsahuje vysoké množství hořčíku, který má vliv na potenci, ořechy zase obsahují zinek, u jiných jde spíš o vyvolání dobré nálady a odbourání zábran, k tomu slouží šampaňské a červená smyslná jahoda. Obecně vzato jsou afrodiziaka látky, které podporují lidské libido a stimulují člověka k většímu zájmu o sex. Je vhodné vybírat takové potraviny, které obsahují vitaminy B, E, hořčík, fosfor, jód a zinek, protože zvyšují potenci a u mužů podporují i tvorbu spermií. Jak s tím vším naložíte v kuchyni vašeho podniku? Pokud zkoušíte přichystat valentinské menu poprvé, můžete se inspirovat v knize Fyziologie chuti, autorem není nikdo jiný než legendární labužník Brillat¬Savarin. Také v knize 120 dnů Sodomy najdete soupis předkrmů, jídel a dezertů, které prý podporují sexuální choutky. Současná moderní „erotická“ kuchyně dává přednost lehce kořeněným orientálním pokrmům. Pokrm, který vzbuzuje sexuální chuť, má být podle novějších moderních (možná i módních) kuchyní okořeněný vanilkou, skořicí, rozmarýnem, hřebíčkem, mátou, zázvorem, šalvějí, saturejkou, muškátovým ořechem, jemně lze použít chilli. Střídejte sladké se slaným, kombinujte kořeněná jídla. Vysvětlujte hostům, jak následující chod probudí jejich smysly, chutě a energii. Popíjet by se mělo šampaňské s jahodami a tečkou by měla být čokoláda, ať už v podobě lehké pěny, čokoládového dortíku nebo krému. Podstatné je, jak vše zamilovaným párům podáte a jak dokážete navodit atmosféru, při níž hosté uvěří, že právě po té vaší valentýnské večeři je čeká noc plná rozkoší.

Zdroj: www.ahrcr.cz

Foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz