Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Dejte vejce malovaný

Dejte vejce malovaný

10. 04. 2017 - ZNOJMO - Hody hody doprovody, dejte vejce malovaný… úvodní verš známé říkanky charakterizující lidový zvyk obdarovávání koledníků barevnými vajíčky je zároveň předzvěstí blížících se Znojemských Velikonoc, které kromě oslav a veselí budou pod stejným motem také pomáhat potřebným.

Nejvýznamnější křesťanské svátky určil letošní kalendář na 16. a 17. dubna. Ve Znojmě se jimi budeme těšit již o několik dní dříve. Už 8. a 9. dubna budou pro děti a jejich rodiče připraveny v novém dolním sále Znojemské Besedy tvořivé Jájiny dílničky, kde si budou moci vyrobit nápadité velikonoční dekorace, které tak budou mít včas připravené domů k velikonoční výzdobě, přitom si užijí činorodé a kreativní dopoledne. Dílničky v novotou vonícím dolním sále Znojemské Besedy budou otevřeny od 10.00 do 12.00 hodin. Vstup je zdarma, jen na některých stanovištích je zpoplatněn výrobní materiál.

Hlavní program Znojemských Velikonoc bude probíhat na Horním náměstí. V úterý 11. dubna se zde na pódiu vystřídají děti ze znojemských mateřských a základních škol a z Dětského domova Znojmo, aby předvedly své pěvecké a taneční umění. Od 12. dubna se otevřou velikonoční trhy a pestrý kulturně společenský program bude pokračovat až do neděle 16. dubna. V nabídce najdete hudební a taneční vystoupení nejen dětí, ale i profesionálních umělců, hrát se bude divadlo, slyšet bude krásnou moravskou cimbálovou muziku i říznou dechovku. Děti znovu zapojí fantazii při sbírání vajíček ve Znojemském podzemí a gurmáni si přijdou na své při ochutnávání velikonočních pokrmů během oblíbené gastroshow připravené v dolním sále Znojemské Besedy.

Během velikonočních oslav se uskuteční také dvě akce s charitativním zaměřením. Spolek Konipaska si pro vás od 12. do 16. dubna na Horním náměstí pod názvem Dejte vejce malovaný… připravil malování velikonočních kraslic a pletení pomlázek, které zde budete moci spolku věnovat a zanechat tak k jejich dalšímu prodeji. Výtěžek z něj poputuje Domácí hospicové péči na Znojemsku.

Naopak s mottem Darujte starou a kupte si novou, pomůžete zachránit život! se po roce vrací charitativní akce KABELKO...mánie. V party stanu na Horním náměstí se ve stejném termínu jako předchozí charitativní akce budou za symbolické ceny prodávat kabelky, batohy, tašky, peněženky a nově také cestovní tašky a kufry, které již dosloužily. Celý výtěžek z tohoto prodeje bude předán Nadaci pro transplantaci kostní dřeně.

Obrokovu ulici ozdobí velikonoční břízky s výzdobou od žáků místních škol, 12. a 13. dubna bude centrem Znojma jezdit zdarma velikonoční vláček, na Masarykově náměstí vás čeká ohrádka se živými zvířátky. Otevřené a vyzdobené budou i znojemské kostely, kdy některé z nich pozvou veřejnost nejen na slavnostní mše, ale i vlastní hudební program. Velikonoční hudba zazní v kostele sv. Kříže a Bratrská jednota baptistů nabídne zvídavým lidem cestopis Izrael – po stopách biblických Velikonoc. V pátek 14. dubna si pak můžete vyjít na společnou Velkopáteční vycházku za poklady Znojemska.

Nebude chybět ani soutěž Velikonoční Znojmo o nejkrásnější venkovní výzdobu domů a bytů ve městě Znojmě a jeho městských částech. Do soutěže se mohou zapojit také podnikatelé v městské památkové rezervaci či mateřské a základní školy. Podrobnosti najdete na webu města Znojma.

Detailní program Znojemských Velikonoc ke stažení na: http://www.znojemskabeseda.cz/poradame/znojemske-velikonoce/.





Zdroj: Jaroslav Chaloupecký, Znojemská Beseda

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz