Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Na jubilejním dvacátém ročníku světové barmanské soutěže Mattoni Grand Drink bude Českou republiku reprezentovat Jan Lukas

Na jubilejním dvacátém ročníku světové barmanské soutěže Mattoni Grand Drink bude Českou republiku reprezentovat Jan Lukas

03. 05. 2017 - Jubilejní 20. ročník národního kola Mattoni Grand Drink opět dokázal, že největší úspěch v moderní mixologii slaví neotřelé kombinace chutí i nezvyklé ingredience, jako jsou například vaječný bílek, lázeňské oplatky či kurkuma.

Nominační večer, konaný v sobotu 29. dubna v Brně, představil nejlepší české barmany a jejich originální nealkoholické koktejly.

Tradiční soutěž v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink přinesla za dobu své dvacetileté existence již mnoho origináních nealkoholických drinků, na nichž je možné sledovat vývoj trendů v míchání koktejlů. Letošní cenné vítězství vybojoval Jan Lukas s drinkem ECO-TTONI, který porotu nadchl nejen zajímavou úpravou koktejlu, ale samozřejmě především chutí. V receptuře se skvěle doplňuje chuť čerstvé okurky s anýzem, jahodami a nádechem levandule s minerální vodou Mattoni. Právě ta je stěžejní ingrediencí, kterou musí obsahovat všechny koktejly míchané v rámci soutěže. Podmínkou je také nízká kalorická hodnota drinku, každý koktejl by měl zároveň odpovídat i současným trendům barmanského světa.

„V koktejlu Eco-ttoni jsem se snažil použít v barech běžně dostupné ingredience. Jeho hlavní myšlenkou je i použití všech surovin na maximum, což je ekonomičtější i ekologičtější – například když „vyfrešujeme“ trochu otlučené okurky, jejich chuť je v drinku stále stejně skvělá. Co se týká názvu Eco-ttoni, nechal jsem se inspirovat ekologií ve spojitosti se značkou Mattoni, která používá recyklované materiály a obecně hledí na co nejnižší dopad na životní prostředí. Chuť bych popsal jako plnou, díky anýzovému sirupu a domácí levandulové vodě i lehce bylinkovou a osvěžující,“ popisuje svůj koktejl Jan Lukas.

03356-321_Jan_Lukas.jpg

Národního kola Mezinárodního mistrovství v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink se letos zúčastnilo 9 soutěžících. „Pravidla soutěže jsou velice přísná – každý ze soutěžících měl za úkol vytvořit inovativní míchaný nealkoholický koktejl v duchu moderního životního stylu a s ohledem na současný pohled na zdravou výživu, tedy i za použití nízkokalorických surovin. Limit pro přípravu a prezentaci koktejlu byl pouhých 8 minut. I s tím se ale soutěžící popasovali výborně a už teď jsem velmi zvědav, jak se Jan Lukas se svým vítězným koktejlem Eco-ttoni umístí mezi konkurencí z celého světa,“ nastínil pravidla soutěže prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

20. ročník soutěže si nenechal ujít ani brněnský rodák Alex Kratěna. Zasedl ve tříčlenné porotě s nelehkým úkolem ohodnotit soutěžní drinky. Těžko bychom však k tomuto úkolu hledali někoho povolanějšího – Alex získal mnoho titulů, mezi nimiž nechybí například i ocenění Nejlepší světový barman za rok 2012. „Jsem moc rád, že jsem mohl být součástí jubilejního ročníku této soutěže, o to víc, že se konala v mém rodném městě a tak jsem mohl spojit příjemné s užitečným. Soutěžící přišli se skvělými originálními nápady a zajímavými kombinacemi chutí, které mě inspirovaly,“ řekl Kratěna.

Druhé místo obsadil Martin Vogeltanz s drinkem Welcome to Carlsbad!, z třetí příčky se radoval Jiří Boháč s drinkem nazvaným Tamago Cha.

7. Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů – Mattoni Grand Drink, na němž bude Jan Lukas reprezentovat Českou republiku, se uskuteční 16. – 17. června v Praze. Samotné finále Mattoni Grand Drink proběhne stejně jako v loňském roce v rámci 5. ročníku Mattoni koktejl festivalu v sobotu 17. června ve večerních hodinách v centru Prahy a bude odvysílán v přímém přenosu na TV Prima. Tato velká hudební show, která je pro všechny návštěvníky zdarma, tak přinese nejen jméno nejlepšího světového barmana, ale také hvězdy českého hudebního nebe.



Zdroj: Bc. Viktorie Sonnková, PR Manager Image CZ, a.s.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz