Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

První Garden Food Festival v Ostravě nabídne spoustu kulinářských zážitků

První Garden Food Festival v Ostravě nabídne spoustu kulinářských zážitků

08. 06. 2017 - Dolní oblast Vítkovice poprvé rozvoní stovky jídel a rozezvučí cinkání talířů a hrnců. Ve dnech 10. a 11. června se tam bude konat Garden Food Festival.

Sedm desítek restaurací, bister a dalších vystavovatelů připraví návštěvníkům nevšední kulinářské zážitky. Na pódiu se představí kuchařská esa v čele se Zdeňkem Pohlreichem, michelinským Radkem Kašpárkem, foodblogerkou a kuchařkou Kamilou Kamu Rundusovou nebo cukrářkou Ivetou Fabešovou.

Servírovat se budou například husí játra, lanýže, sushi, japonská nudlová polévka ramen, asijské zelené kari, zvěřina, sladkovodní i mořské ryby, brazilské pao, argentinské hovězí, holandské a belgické hranolky, chilli burger, španělská šunka jamon serrano, severoafrické klobásky merguez, slezský bigos, makronky, zmrzlina, šneci, cvrčci i piva, vína a destiláty z domova a ze světa. Návštěvníci mohou ochutnat speciality od kuchařů z Ostravy, Moravskoslezského kraje, z jiných koutů České republiky i ze zahraničí. Silná bude také sekce malých regionálních výrobců, kteří nabídnou cukrovinky, uzeniny, domácí zavařeniny a šťávy, pečivo, ovocná vína, marmelády, paštiky a další dobroty.

03426-_DSC4860.jpg

„Přinášíme Ostravě festival, který má ambici uspokojit všechny gurmety a milovníky skvělého jídla a kuchařského řemesla. Spojením genia loci industriální části města a lahodných pokrmů a nápojů připravíme návštěvníkům výjimečný zážitek. Věříme, že si k nám lidé najdou cestu stejně jako v Olomouci nebo ve Zlíně, kde tento svátek gastronomie sklidil velký ohlas u široké veřejnosti,“ láká na Garden Food Festival za pořadatele Pavel Vysloužil.

V sobotu se na festivalu objeví michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek, foodblogerka a specialistka na asijskou kuchyni Kamila Kamu Rundusová a respektovaná cukrářka Iveta Fabešová. Chybět nebude ani hvězda české gastronomie Jan Punčochář. Prezentaci restaurací a regionálních značek doplní atraktivní kuchařská show na pódiu. Návštěvníky provede moderátor Radiožurnálu Petr Král a ostravský Belgičan a majitel známého podniku La Petite Conversation David Girten. „Hlavní hvězdou festivalu je Zdeněk Pohlreich, který se v neděli objeví na scéně hned třikrát. Diváci ten den uvidí s vařečkou v ruce také Chillimana Tomáše Nového nebo herečku a kuchařku Markétu Hrubešovou

Oba festivalové dny se na pódiu odehraje i další zajímavá podívaná. Pořadatelé slibují hmyzí a papričkové show a další kulinární prezentace. „Do akce jsme zapojili také někoho, kdo k Ostravě neodmyslitelně patří, a to fotbalový Baník. Spolu s Radkem Kašpárkem, který je největší fanoušek klubu, se vařečky chopí i internacionál a manažer baníkovské staré gardy

Petr „Skippy“ Zajaroš,“ prozradil Pavel Vysloužil. Doplnil, že se na akci přihlásily také hospůdky a restaurace z Beskyd. Své umění například představí šéfkuchaři z Lysé hory, ze Pstruží, Rekovic nebo třeba z resortu Nová Polana z Dolní Lomné. Zpestřením bude i účast F1 Race Catering Trucku, který bývá součástí VIP zóny na závodech Formule 1.

Pořadatelé počítají s tím, že za dobrým jídlem a pitím do Dolní oblasti Vítkovice vyrazí celé rodiny. A právě proto bude v areálu dětská zóna. Její program z velké části obstará Svět techniky, jehož animátoři připravili pro malé návštěvníky zábavné experimenty, hlavolamy, tvůrčí dílny i výtvarné aktivity. Příjemnou alternativu zajistí organizace Celé Česko čte dětem. V jednom ze stanů vznikne oáza klidu a odpočinku. V příjemné atmosféře tam budou kuchařské i jiné osobnosti číst knihy dětem. A možná nejen jim. Hned vedle si pak mohou návštěvníci vyrobit vlastní brambůrky.

Garden Food Festival je regionálním festivalem dobrého jídla a pití, který není svázán žádnými hranicemi. Klade si za cíl dlouhodobě ukazovat široké veřejnosti ve městech, krajích i v celé republice, že v daném regionu je řada kvalitních restaurací a kuchařů, kteří dělají svoji práci s radostí a dobře. Projekt podporuje místní výrobce a farmáře, regionální potraviny a značky, cestovní ruch ve městě i kraji, propaguje gastroturistiku. Současně přináší nové trendy v gastronomii, ukazuje zajímavé koncepty, přiváží špičkové kuchaře.

Více informací najdete na www.gardenfoodfestival.cz.

03426-1X6A3671(1).jpg
Program Garden Food Festivalu 2017

SOBOTA 10. 6. (moderuje Petr Král)

10.15 – Jak na ústřice? (Makro, Jan Punčochář)

11.00 – Kuchařské kreace Pavel Buchwaldek (Bistro Boule za ušima)

11.45 – Hmyzí show Jana Škraňky (Brouk na talíři)

12.30 – Ostravské překvapení – Baník umí zavařit

13.15 – Sladké mámení Ivety Fabešové (IF Cafe Praha)

14.00 – Speciality v multifunkčních troubách Whirlpool

14.45 - Variace Jana Punčocháře (Grand Cru Praha)

15.45 - Michelinské menu Radka Kašpárka (Field Praha)

16.30 - Jak na asijské pokrmy – Kamu

17.30 - Jiří Nenička – Jak nakrájet iberijskou šunku (Pata Negra), Dominik Grmela – Jak naporcovat Parmazán (Boutique Gurmán) 1

8.15 - Tvarůžková cukrárna

19.00 - Uzavření areálu

NEDĚLE 11. 6. (moderuje David Girten)

10.15 – Jak se vaří ve Slezsku (Opavské Slezsko)

11.00 – Dnes vaří šéf - Zdeněk Pohlreich (Cafe Imperial Praha)

11.45 – Z domácí kuchyně Markéty Hrubešové

12.30 – Jaroslav Klár (Lobster Olomouc)

13.15 – Poklady z Ceylonu – Wasantha Indika Demuni (Srí Lankan Curry House Praha)

14.00 – Zdeněk Pohlreich opět na scéně s Davidem Valíčkem (Nová Polana)

14.45 - Vyhlášení soutěže o nejlepší restauraci festivalu

15.30 - Papričková show Tomáše Nového (Chilliman Třinec)

16.30 – Kdo dnes vaří se Zdeňkem Pohlreichem?

17.15 – Medová show Roberta Chlebiše

18.00 - Uzavření areálu

Hosté Garden Food Festivalu

Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař, majitel restaurací, podnikatel, moderátor televizních show, autor několika kuchařských knih. Do roku 1987 působil v různých pražských restauracích a hotelech. Po emigraci strávil více než jeden rok v Nizozemsku, kde působil v restauraci Het Schlellinkje. Následně odjel do australského města Adelaide, kde začal jako druhý kuchař francouzské restauraci La Guillotine, v níž se později stal šéfkuchařem. Po návratu z emigrace působil na pozici šéfkuchaře v restauraci hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS či Marriott. Od roku 2010 úspěšně provozuje Café Imperial, Divinis Ristorante a luxusní restauraci TriBeCa ve švýcarském městečku Romanshorn. Café Imperial je podnik ve stylu prvorepublikových Grand Café. Divinis Ristorante představuje podnik vedený v italském duchu, od nábytku přes pokrmy a víno. TriBeCa je špičková luxusní restaurace ve zrekonstruovaném zámku Romanshorn na břehu Bodamského jezera.

Kamila „Kamu“ Rundusová

Šéfkuchařka a blogerka Kamila „Kamu“ Rundusová má všechno, co je potřeba k úspěchu: skvělé nápady, chuť se učit, odvahu vyrazit do světa. A hlavně spoustu energie. Takhle se dostala i do londýnské kuchyně Jamieho Olivera, vařila v La Degustation Boheme Bourgeoise i v Laboratoriu Riccarda Lucqueho, procestovala jihovýchodní Asii i Nový Zéland a sbírala zkušenosti v profesionálních kuchyních. Její facebookovou stránku Kamu Mise en Place sleduje přes 35 tisíc lidí. Pro Českou televizi natočila dokumentární cyklus Kamu ve Vietnamu.

03426-Radek_Kasparek.jpg

Radek Kašpárek

Radek Kašpárek je fanouškem moderní kuchyně s důrazem na přímočarou a nepřikrášlovanou prezentaci surovin. Bez zbytečných okolků servíruje silné chutě, a jeho pojetí pokrmů jsou často velmi neočekávaná. Vystudoval Střední školu společného stravování v Ostravě. Absolvoval stáž v Hotelu Swissotel the Bhosphorus. Několik let pracoval v hotelu Savoy a hotelu Aria jako zástupce šéfkuchaře restaurace Coda. Působil také jako lektor kurzů školy vaření. Na televizních obrazovkách dlouho působil v úspěšných pořadech Kašpárku vař! a Co bude dnes k večeři. Jeho pražská restaurace Field získala v roce 2016 michelinskou hvězdu.

Iveta Fabešová

Cukrářka Iveta Fabešová se specializuje na výrobu dortů, dezertů a zákusků. Absolventka speciální pedagogiky na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně pracovala v developerské firmě, ale v roce 2010 se přihlásila do reality show Na nože, v níž amatéři i profesionálové pod dohledem Zdeňka Pohlreicha předváděli své znalosti a dovednosti. V roce 2013 otevřela první cukrárnu IF Café v Praze v Belgické ulici, o rok později druhou na Tylově náměstí. Vydala čtyři knihy, ve kterých jsou recepty od klasických českých sladkostí přes francouzské, slavnostní až po vánoční cukroví.

Markéta Hrubešová

Úspěšná česká herečka známá z televizních obrazovek i jako zdatná kuchařka, která není v kuchařském oboru žádným nováčkem – vydala již tři úspěšné kuchařské knihy. V poslední z nich upravila a převedla do současného jazyka více než osm desítek nejvyhlášenějších receptů slavné české kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.

03426-_DSC2522.jpg

Jan Punčochář

Jeden z nejlepších šéfkuchařů se narodil v Praze, kde se vyučil v hotelu Ambassador. Hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích jako je Rybí trh, International Zlatá Praha nebo Zátiší Groupe. Své zkušenosti dále sbíral v zahraničí, kde absolvoval stáže v michelinských restauracích Hangar 7 a Tim Raue. Jako kuchař také působil v přední švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus. Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem podniku Le terroir, kde působil deset let. Několik let dozoroval a koncepčně se podílel na kuchařském provozu v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech a Park Hotelu Popovičky. Aktuálně pod něj spadá několik pražských konceptů jako Premier Mercato nebo Monarch. Jeho autentickou a nezaměnitelnou kuchyni můžete vychutnat v restauraci Grand Cru Restaurant & Bar.

Jaroslav Klár

Šéfkuchař restaurace Lobster v Olomouci.Jako šéfkuchař vedl již několik špičkových restaurací, a to také v Itálii, kde se zrodila jeho láska k italské gastronomii. Pravidelně se účastní stáží v luxusních pražských michelinských restauracích, kde sbírá inspiraci k vytváření zajímavých a lahodných pokrmů podle trendů nejmodernější gastronomie. Jaroslav Klár je také účastníkem vyhlášených českých i zahraničních soutěží, odkud si přivezl již několikrát vítězství a nespočet ocenění. Jako své poslání vidí předání svých zkušeností mladším kuchařům a učňům, to aby byla v Olomouci zachována kvalitní gastronomie, která je srovnatelná s úrovní gastronomie v hlavním městě. Jeho motto: Chci, aby lidé jedli kvalitní jídlo.

Wasantha Indica Demuni

Málo známou, ale o to atraktivnější exotickou kuchyni představí na Garden Food Festivalech Wasantha Indica Demuni ze Srí Lanky. Devětatřicetiletý kuchař s praxí v restauracích a hotelech v Saudské Arábii a na Srí Lance si založil v roce 2015 v Praze svůj vlastní podnik Sri Lankan Curry House, v němž nabízí tradiční pokrmy z ostrova, jehož kuchyně je ovlivněná nejen sousední Indií, ale všemi koloniálními mocnostmi, které se tu v průběhu staletí objevily. Podepsali se na ní Arabové, Malajci, Portugalci, Holanďané i Angličané. Na původních srílanských receptech bude postavená i Demuniho kuchařská show v Olomouci, Ostravě a ve Zlíně.

Jan Škraňka

Dravost, úcta k hodnotám, spolehlivost, ochota učit se novému a efektivní práce v týmu. Těmito vlastnostmi charakterizuje sebe sama Jan Škraňka - jedenačtyřicetiletý zakladatel a hlavní protagonista Brouka na talíři, projektu zpracování hmyzu v gastronomii. A stejně jako v jiných svých předchozích a stávajících profesích, tak i při propagaci „pochoutek, kterým se dlouho díváte do očí“ je citovaná charakteristika znát. Absolvent brněnské techniky, letitý komunikátor a marketer jak doma, tak v cizině, totiž i z Brouka na talíři dokázal za krátký čas udělat nejúspěšnější český projekt hmyzí gastronomie. Se smaženými šváby, sarančaty v sezamovém trojobalu, cvrčky na másle, pečenými štíry a dalšími delikatesami jezdí po různých festivalech i soukromých akcích. Jídlo, které z evropských jídelníčků zmizelo před necelými sty lety, zažívá také díky jeho aktivitám svou renesanci.

 

 

Zdroj: Pavla Mročková, PR manažer Garden Food Festivalu v Ostravě

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz