08. 06. 2017 - Dolní oblast Vítkovice poprvé rozvoní stovky jídel a rozezvučí cinkání talířů a hrnců. Ve dnech 10. a 11. června se tam bude konat Garden Food Festival.
Sedm desítek restaurací, bister a dalších vystavovatelů připraví návštěvníkům nevšední kulinářské zážitky. Na pódiu se představí kuchařská esa v čele se Zdeňkem Pohlreichem, michelinským Radkem Kašpárkem, foodblogerkou a kuchařkou Kamilou Kamu Rundusovou nebo cukrářkou Ivetou Fabešovou.
Servírovat se budou například husí játra, lanýže, sushi, japonská nudlová polévka ramen, asijské zelené kari, zvěřina, sladkovodní i mořské ryby, brazilské pao, argentinské hovězí, holandské a belgické hranolky, chilli burger, španělská šunka jamon serrano, severoafrické klobásky merguez, slezský bigos, makronky, zmrzlina, šneci, cvrčci i piva, vína a destiláty z domova a ze světa. Návštěvníci mohou ochutnat speciality od kuchařů z Ostravy, Moravskoslezského kraje, z jiných koutů České republiky i ze zahraničí. Silná bude také sekce malých regionálních výrobců, kteří nabídnou cukrovinky, uzeniny, domácí zavařeniny a šťávy, pečivo, ovocná vína, marmelády, paštiky a další dobroty.
„Přinášíme Ostravě festival, který má ambici uspokojit všechny gurmety a milovníky skvělého jídla a kuchařského řemesla. Spojením genia loci industriální části města a lahodných pokrmů a nápojů připravíme návštěvníkům výjimečný zážitek. Věříme, že si k nám lidé najdou cestu stejně jako v Olomouci nebo ve Zlíně, kde tento svátek gastronomie sklidil velký ohlas u široké veřejnosti,“ láká na Garden Food Festival za pořadatele Pavel Vysloužil.
V sobotu se na festivalu objeví michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek, foodblogerka a specialistka na asijskou kuchyni Kamila Kamu Rundusová a respektovaná cukrářka Iveta Fabešová. Chybět nebude ani hvězda české gastronomie Jan Punčochář. Prezentaci restaurací a regionálních značek doplní atraktivní kuchařská show na pódiu. Návštěvníky provede moderátor Radiožurnálu Petr Král a ostravský Belgičan a majitel známého podniku La Petite Conversation David Girten. „Hlavní hvězdou festivalu je Zdeněk Pohlreich, který se v neděli objeví na scéně hned třikrát. Diváci ten den uvidí s vařečkou v ruce také Chillimana Tomáše Nového nebo herečku a kuchařku Markétu Hrubešovou
Oba festivalové dny se na pódiu odehraje i další zajímavá podívaná. Pořadatelé slibují hmyzí a papričkové show a další kulinární prezentace. „Do akce jsme zapojili také někoho, kdo k Ostravě neodmyslitelně patří, a to fotbalový Baník. Spolu s Radkem Kašpárkem, který je největší fanoušek klubu, se vařečky chopí i internacionál a manažer baníkovské staré gardy
Petr „Skippy“ Zajaroš,“ prozradil Pavel Vysloužil. Doplnil, že se na akci přihlásily také hospůdky a restaurace z Beskyd. Své umění například představí šéfkuchaři z Lysé hory, ze Pstruží, Rekovic nebo třeba z resortu Nová Polana z Dolní Lomné. Zpestřením bude i účast F1 Race Catering Trucku, který bývá součástí VIP zóny na závodech Formule 1.
Pořadatelé počítají s tím, že za dobrým jídlem a pitím do Dolní oblasti Vítkovice vyrazí celé rodiny. A právě proto bude v areálu dětská zóna. Její program z velké části obstará Svět techniky, jehož animátoři připravili pro malé návštěvníky zábavné experimenty, hlavolamy, tvůrčí dílny i výtvarné aktivity. Příjemnou alternativu zajistí organizace Celé Česko čte dětem. V jednom ze stanů vznikne oáza klidu a odpočinku. V příjemné atmosféře tam budou kuchařské i jiné osobnosti číst knihy dětem. A možná nejen jim. Hned vedle si pak mohou návštěvníci vyrobit vlastní brambůrky.
Garden Food Festival je regionálním festivalem dobrého jídla a pití, který není svázán žádnými hranicemi. Klade si za cíl dlouhodobě ukazovat široké veřejnosti ve městech, krajích i v celé republice, že v daném regionu je řada kvalitních restaurací a kuchařů, kteří dělají svoji práci s radostí a dobře. Projekt podporuje místní výrobce a farmáře, regionální potraviny a značky, cestovní ruch ve městě i kraji, propaguje gastroturistiku. Současně přináší nové trendy v gastronomii, ukazuje zajímavé koncepty, přiváží špičkové kuchaře.
Více informací najdete na www.gardenfoodfestival.cz.
Program Garden Food Festivalu 2017
SOBOTA 10. 6. (moderuje Petr Král)
10.15 – Jak na ústřice? (Makro, Jan Punčochář)
11.00 – Kuchařské kreace Pavel Buchwaldek (Bistro Boule za ušima)
11.45 – Hmyzí show Jana Škraňky (Brouk na talíři)
12.30 – Ostravské překvapení – Baník umí zavařit
13.15 – Sladké mámení Ivety Fabešové (IF Cafe Praha)
14.00 – Speciality v multifunkčních troubách Whirlpool
14.45 - Variace Jana Punčocháře (Grand Cru Praha)
15.45 - Michelinské menu Radka Kašpárka (Field Praha)
16.30 - Jak na asijské pokrmy – Kamu
17.30 - Jiří Nenička – Jak nakrájet iberijskou šunku (Pata Negra), Dominik Grmela – Jak naporcovat Parmazán (Boutique Gurmán) 1
8.15 - Tvarůžková cukrárna
19.00 - Uzavření areálu
NEDĚLE 11. 6. (moderuje David Girten)
10.15 – Jak se vaří ve Slezsku (Opavské Slezsko)
11.00 – Dnes vaří šéf - Zdeněk Pohlreich (Cafe Imperial Praha)
11.45 – Z domácí kuchyně Markéty Hrubešové
12.30 – Jaroslav Klár (Lobster Olomouc)
13.15 – Poklady z Ceylonu – Wasantha Indika Demuni (Srí Lankan Curry House Praha)
14.00 – Zdeněk Pohlreich opět na scéně s Davidem Valíčkem (Nová Polana)
14.45 - Vyhlášení soutěže o nejlepší restauraci festivalu
15.30 - Papričková show Tomáše Nového (Chilliman Třinec)
16.30 – Kdo dnes vaří se Zdeňkem Pohlreichem?
17.15 – Medová show Roberta Chlebiše
18.00 - Uzavření areálu
Hosté Garden Food Festivalu
Zdeněk Pohlreich
Šéfkuchař, majitel restaurací, podnikatel, moderátor televizních show, autor několika kuchařských knih. Do roku 1987 působil v různých pražských restauracích a hotelech. Po emigraci strávil více než jeden rok v Nizozemsku, kde působil v restauraci Het Schlellinkje. Následně odjel do australského města Adelaide, kde začal jako druhý kuchař francouzské restauraci La Guillotine, v níž se později stal šéfkuchařem. Po návratu z emigrace působil na pozici šéfkuchaře v restauraci hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS či Marriott. Od roku 2010 úspěšně provozuje Café Imperial, Divinis Ristorante a luxusní restauraci TriBeCa ve švýcarském městečku Romanshorn. Café Imperial je podnik ve stylu prvorepublikových Grand Café. Divinis Ristorante představuje podnik vedený v italském duchu, od nábytku přes pokrmy a víno. TriBeCa je špičková luxusní restaurace ve zrekonstruovaném zámku Romanshorn na břehu Bodamského jezera.
Kamila „Kamu“ Rundusová
Šéfkuchařka a blogerka Kamila „Kamu“ Rundusová má všechno, co je potřeba k úspěchu: skvělé nápady, chuť se učit, odvahu vyrazit do světa. A hlavně spoustu energie. Takhle se dostala i do londýnské kuchyně Jamieho Olivera, vařila v La Degustation Boheme Bourgeoise i v Laboratoriu Riccarda Lucqueho, procestovala jihovýchodní Asii i Nový Zéland a sbírala zkušenosti v profesionálních kuchyních. Její facebookovou stránku Kamu Mise en Place sleduje přes 35 tisíc lidí. Pro Českou televizi natočila dokumentární cyklus Kamu ve Vietnamu.
Radek Kašpárek
Radek Kašpárek je fanouškem moderní kuchyně s důrazem na přímočarou a nepřikrášlovanou prezentaci surovin. Bez zbytečných okolků servíruje silné chutě, a jeho pojetí pokrmů jsou často velmi neočekávaná. Vystudoval Střední školu společného stravování v Ostravě. Absolvoval stáž v Hotelu Swissotel the Bhosphorus. Několik let pracoval v hotelu Savoy a hotelu Aria jako zástupce šéfkuchaře restaurace Coda. Působil také jako lektor kurzů školy vaření. Na televizních obrazovkách dlouho působil v úspěšných pořadech Kašpárku vař! a Co bude dnes k večeři. Jeho pražská restaurace Field získala v roce 2016 michelinskou hvězdu.
Iveta Fabešová
Cukrářka Iveta Fabešová se specializuje na výrobu dortů, dezertů a zákusků. Absolventka speciální pedagogiky na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně pracovala v developerské firmě, ale v roce 2010 se přihlásila do reality show Na nože, v níž amatéři i profesionálové pod dohledem Zdeňka Pohlreicha předváděli své znalosti a dovednosti. V roce 2013 otevřela první cukrárnu IF Café v Praze v Belgické ulici, o rok později druhou na Tylově náměstí. Vydala čtyři knihy, ve kterých jsou recepty od klasických českých sladkostí přes francouzské, slavnostní až po vánoční cukroví.
Markéta Hrubešová
Úspěšná česká herečka známá z televizních obrazovek i jako zdatná kuchařka, která není v kuchařském oboru žádným nováčkem – vydala již tři úspěšné kuchařské knihy. V poslední z nich upravila a převedla do současného jazyka více než osm desítek nejvyhlášenějších receptů slavné české kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.
Jan Punčochář
Jeden z nejlepších šéfkuchařů se narodil v Praze, kde se vyučil v hotelu Ambassador. Hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích jako je Rybí trh, International Zlatá Praha nebo Zátiší Groupe. Své zkušenosti dále sbíral v zahraničí, kde absolvoval stáže v michelinských restauracích Hangar 7 a Tim Raue. Jako kuchař také působil v přední švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus. Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem podniku Le terroir, kde působil deset let. Několik let dozoroval a koncepčně se podílel na kuchařském provozu v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech a Park Hotelu Popovičky. Aktuálně pod něj spadá několik pražských konceptů jako Premier Mercato nebo Monarch. Jeho autentickou a nezaměnitelnou kuchyni můžete vychutnat v restauraci Grand Cru Restaurant & Bar.
Jaroslav Klár
Šéfkuchař restaurace Lobster v Olomouci.Jako šéfkuchař vedl již několik špičkových restaurací, a to také v Itálii, kde se zrodila jeho láska k italské gastronomii. Pravidelně se účastní stáží v luxusních pražských michelinských restauracích, kde sbírá inspiraci k vytváření zajímavých a lahodných pokrmů podle trendů nejmodernější gastronomie. Jaroslav Klár je také účastníkem vyhlášených českých i zahraničních soutěží, odkud si přivezl již několikrát vítězství a nespočet ocenění. Jako své poslání vidí předání svých zkušeností mladším kuchařům a učňům, to aby byla v Olomouci zachována kvalitní gastronomie, která je srovnatelná s úrovní gastronomie v hlavním městě. Jeho motto: Chci, aby lidé jedli kvalitní jídlo.
Wasantha Indica Demuni
Málo známou, ale o to atraktivnější exotickou kuchyni představí na Garden Food Festivalech Wasantha Indica Demuni ze Srí Lanky. Devětatřicetiletý kuchař s praxí v restauracích a hotelech v Saudské Arábii a na Srí Lance si založil v roce 2015 v Praze svůj vlastní podnik Sri Lankan Curry House, v němž nabízí tradiční pokrmy z ostrova, jehož kuchyně je ovlivněná nejen sousední Indií, ale všemi koloniálními mocnostmi, které se tu v průběhu staletí objevily. Podepsali se na ní Arabové, Malajci, Portugalci, Holanďané i Angličané. Na původních srílanských receptech bude postavená i Demuniho kuchařská show v Olomouci, Ostravě a ve Zlíně.
Jan Škraňka
Dravost, úcta k hodnotám, spolehlivost, ochota učit se novému a efektivní práce v týmu. Těmito vlastnostmi charakterizuje sebe sama Jan Škraňka - jedenačtyřicetiletý zakladatel a hlavní protagonista Brouka na talíři, projektu zpracování hmyzu v gastronomii. A stejně jako v jiných svých předchozích a stávajících profesích, tak i při propagaci „pochoutek, kterým se dlouho díváte do očí“ je citovaná charakteristika znát. Absolvent brněnské techniky, letitý komunikátor a marketer jak doma, tak v cizině, totiž i z Brouka na talíři dokázal za krátký čas udělat nejúspěšnější český projekt hmyzí gastronomie. Se smaženými šváby, sarančaty v sezamovém trojobalu, cvrčky na másle, pečenými štíry a dalšími delikatesami jezdí po různých festivalech i soukromých akcích. Jídlo, které z evropských jídelníčků zmizelo před necelými sty lety, zažívá také díky jeho aktivitám svou renesanci.
Zdroj: Pavla Mročková, PR manažer Garden Food Festivalu v Ostravě
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.