13. 06. 2017 - Macchiato, ristretto, flat white: kávy, které v zemi „turků“ a rozpustných káv byly velkou neznámou, u nás již zcela zdomácněly.
A co víc? Už se nespokojíme s vodnatým espressem či cappuccinem bez husté mléčné pěny. Chceme pít dobrou kávu, a to v kavárně i doma.
Pro milovníka kávy je ideální začátek dne spojen s šálkem intenzivně vonícího espressa. Toho lze dosáhnout jen s použitím čerstvě namleté kávy. Ta, na rozdíl od té předem namleté, neztrácí nic na své intenzitě. Otevřená mletá káva na vzduchu oxiduje a tím přichází o důležité éterické oleje, které se podílí na její výsledné chuti.
Expresní espresso
Málokdo z nás si svou ranní kávu stihne v klidu vychutnat. Přitom čas na ni můžete našetřit již chytrým výběrem domácího kávovaru. Moderní modely značky KRUPS jsou vybaveny výkonným a extrémně odolným Activespeed mlýnkem, který svou rychlostí ubere z každého mletí 20 procent času a navíc garantuje správně namletou hrubost kávy. Je-li totiž mletá káva příliš hrubá, bude nápoj řídký a vodnatý, pokud je naopak namletá příliš jemně, kape z přístroje nápoj jen zvolna a je extrémně hořký.
Základ dobré kávy je její dokonalá extrakce
Jakýkoliv barista vám řekne, že dokonalá extrakce kávy je pro vznik lahodného espressa jeden z nejdůležitějších momentů. V automatickém kávovaru putuje namletá káva do spařovací jednotky, ve které se upěchuje a skrz ni pod tlakem proteče horká voda. O chuť a aroma se postará kvalitní hydraulický pěchovací systém. Síla těch nejlepších vydá až 30 kg/cm2. Propasovaný puk z kávovaru by měl být pevný a suchý.
To, co dělá espresso espressem, je ovšem tlak. Většina lidí se domnívá, že kvalitní kávovar by měl mít tlak 15 barů a více. Přitom profesionální pákové kávovary mívají tlak zpravidla 9 barů. Kde je tedy pravda? Ve skutečnosti není ani tak důležitá síla tlaku, ale to, aby kávovar onu hodnotu udržel dlouhodobě. Vybrané kávovary značky KRUPS využívají elektronicky řízený průtokový ohřev v patentovaném Thermoblocku®, který zajistí spaření kávy správnou teplotou již od prvního šálku.
Teplota vody
Aby byla káva opravdu dokonalá, je potřeba velmi důsledně kontrolovat také teplotu vody. Ta ideální se v přístrojích pohybuje v rozmezí od 87 do 93 stupňů Celsia. Pokud je teplota vody nižší, může být uvařená káva kyselá a neudrží si onu mramorovou pěnu typickou pro kvalitní „preso“.
Čištění kávovaru
Každý majitel auta ví, že udržet motor vozu v dobrém stavu, vyžaduje jeho pravidelnou údržbu. Stejně tak je to s čištěním kávovaru. Aby vše fungovalo tak, jak má, je potřeba věnovat čas i jeho vnitřní údržbě. Některé kávovary vyžadují při čištění vyndat celou spařovací jednotku a opláchnout ji ve vodě. Každé rozebírání ovšem může způsobit drobné konstrukční vůle a přesnému chodu kávovaru rozhodně nepřispívá. Ideální je, pokud má kávovar konstrukci s vestavěným vnitřním mytím (například funkce AutoClean) a není tudíž potřeba nic z kávovaru vyndávat.
KRUPS Quattro Force One touch
Pro milovníky čerstvé kávy připravila značka KRUPS plnoautomatické kávovary Latt'Espress One touch URBAN, SUREAU a PEWTER. Dokážou vaše oblíbené cappuccino či latté připravit jedním dotykem a káva bude již od prvního šálku skvělá. Je to díky unikání technologii Quattro Force. Její součástí je mlýnek Activespeed, hydraulický pěchovací systém s technologií Ultraflat, patentovaný sytém Thermoblock a funkce Autoclean. Součástí přístroje je též LCD displej a odnímatelný zásobník na vodu. Další důležitou vlastností kávovarů jsou jejich kompaktní rozměry, díky nimž perfektně pasují do každé kuchyně.
Zdroj: Mgr. Martin Šemík, Allmedia4U s.r.o.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.