Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Novou „nealko“ mistryní světa je Finka Alina Laaksonen

Novou „nealko“ mistryní světa je Finka Alina Laaksonen

18. 6. 2017 - PRAHA - Jubilejní 20. ročník soutěže Mattoni Grand Drink (MGD), která je koncipována jako mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů, je minulostí. Event spolupořádaný Českou barmanskou asociací (CBA) a společností Karlovarské minerální vody se uskutečnil v pátek 16. a sobotu 17. června.

V pátečním světovém finále se představilo 20 barmanů a barmanek. Nechyběli soutěžící z Uruguaye, Jižní Koreje, Austrálie, Hongkongu a řady evropských zemí, celým programem perfektní angličtinou provedl s CBA již neodmyslitelně spjatý Petr Nárožný ml.

Do sobotního superfinále hodnotitelé poslali pětici nejlepších ve složení Alina Laaksonen z Finska, Stefan Haneder z Rakouska, Raitis Akerblums z Lotyšska, Tomislav Komljenovic ze Švédska a Jan Lukas z České republiky. Prvenství a šek v hodnotě 10 tisíc dolarů brala finská reprezentantka, druhé místo vybojoval domácí Jan Lukas a třetí pozici obsadil Rakušan Stefan Haneder.

03449-Finsko.jpg

Foto: Alina Laaksonen

Vítězný koktejl Royal Ruby finské barmanky, která vítězstvím stylově oslavila své jednatřicáté narozeniny, kromě minerální vody Mattoni obsahuje maliny, ananasový džus, rebarborový sirup, lístky máty a cukrářský posyp. „V době Facebooku a Instagramu je to sice složité, ale vždy se snažím při své práci nikoho nekopírovat a vše si vymyslet po svém,“ uvedla barmanka z finského města Turku.

Dílčí ocenění za nejlepší inovaci a nejlepší design získal Jan Lukas, cenu za nejlepší techniku obdržela Uruguayka Patricia Mederos.

03449-CR.jpg

Foto: Jan Lukas

Sobotní superfinále bylo součástí Mattoni Koktejl Festivalu vysílaného živě na TV Prima, přímo na Staroměstské náměstí, kde se celá barmansko-hudební show odehrávala, dorazily i letos tisíce lidí. „Nízkoalkoholické a nealkoholické koktejly jsou jedním z dlouhodobých trendů v barmanství. Je úžasné, že někdo na tak krásném místě uspořádá akci těch nejvyšších parametrů, která je věnovaná právě nealkoholickým koktejlům,“ pochvaloval si přítomný prezident Mezinárodní barmanské asociace IBA Ron Busman.

03449-Rakousko.jpg

Foto: Stefan Haneder

Ředitel soutěže a člen Odborné rady CBA Miroslav Černík ocenil, že většina soutěžících přistoupila k tvorbě svých drinků kreativně. „Minimálně polovina koktejlů byla velmi inovativních. V případě surovin se v posledních letech objevují stálice jako yuzu. Snad nejvděčnější ingrediencí je bezinka, která drinku dodává pěkné aroma,“ doplnil Miroslav Černík s tím, že v příštích letech by se s vedením soutěže chtěl více podpořit myšlenku, aby prezentované drinky byly jednodušší ve smyslu lepší použitelnosti v barové praxi.

Aleš Svojanovský, prezident CBA:„Jubilejní dvacátý ročník Mattoni Grand Drink se povedl, to je bez debat. Zvítězila sympatická soutěžící s velmi zajímavým koktejlem, který může v baru najít uplatnění. Těším se na výzvy, které nám připraví další dvacetiletka. S partnery z Karlovarských minerálních vod se budeme snažit neusnout na vavřínech a přemýšlet nad tím, jak ještě více zatraktivnit pravidla soutěže. Za ta léta, co jsem u pořádání MGD, se z ní stala moderní soutěž nejen z pohledu zadání pro barmany, ale i celého průběhu. Kromě koktejlů a trendů z celého světa je kolem ní také spousta zábavy a párty.“

Petr Veselý, honorární prezident CBA:„MGD jsme v roce 1997 zakládali jako side event Mistrovství světa IBA v Karlových Varech. Následujícího roku ve slovinském Bledu se akce zopakovala, dostala se do podvědomí a začala se postupně vyvíjet. Těší mě, že to organizátoři dotáhli tak daleko, s našimi skromnými začátky se nynější podoba MGD samozřejmě nedá srovnat.“

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz