8. 8. 2017 - Sdružení českých spotřebitelů v rámci edice jak poznáme kvalitu? vydává 2. rozšířené vydání publikace autora Miloše Kavky pod názvem Ryby, ostatní vodní živočichové a výrobky z nich.
Sdružení českých spotřebitelů, z.ú. (SČS) si klade za cíl hájit oprávněné zájmy a práva spotřebitelů na vnitřním trhu EU a ČR, přičemž zdůrazňuje preventivní stránku ochrany zájmů spotřebitelů: „Jen poučený spotřebitel se dokáže účinně hájit“.
Důležitým nástrojem SČS k osvětě, a to nejenom spotřebitelů, ale i podnikatelských osob a jejich zaměstnanců z oblasti výroby a obchodu, je edice „Jak poznáme kvalitu?“.
Tato publikační činnost je prováděna v rámci priorit České technologické platformy pro potraviny a její pracovní skupiny Potraviny a spotřebitel, jejíž činnost SČS koordinuje a řídí; činnost skupiny je prostřednictvím ČTPP podpořena finančně Ministerstvem zemědělství.
Publikace naší edice mají podporovat vnímání různých úrovní a stupňů kvality potravin včetně identifikace určujících kvalitativních činitelů při výběru potravin. Edice je každoročně rozšiřována o další komodity potravin na trhu a jejími autory jsou vždy odborníci z daného oboru. Počet vydaných titulů už je ve třetí desítce.
Tuto tiskovou zprávu zveřejňuje SČS při příležitosti vydání nového titulu, který je věnován komoditě RYB A VÝROBKŮ Z NICH.
Věříme, že zájemce se z publikace dozví mnoho zajímavého o této komoditě z hlediska významu produktů rybolovu a akvakultury pro výživu, zpracování ryb a zejména, že poznatky spotřebiteli umožní navýšit jeho orientaci v kvalitě této komodity na trhu, což využije při rozhodování, výběru a nákupu.
Z názvů kapitol: Výživová hodnota produktů rybolovu a akvakultury, Alergeny, Průmyslové zpracování, Rozpoznání kvality při nákupu, atd.
Autorem textu je Ing. Miloš Kavka z ústředního inspektorátu SZPI v Brně. Pro oblast ryb a rybích výrobků je u nás předním odborníkem.
V edičním plánu letošním roce jsou dále tituly zaměřené na sóju a sójové výrobky, pivo, kávu, mražené krémy a konečně publikace o vlivu kulinárních úprav potravin na jejich výživovou hodnotu.
PUBLIKACE : Publikace zde
Zdroj : Sdružení českých spotřebitelů, o.s., tisková zpráva, www.konzument.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.