Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

TRENDY STREET FOOD NA VZESTUPU

TRENDY STREET FOOD NA VZESTUPU

11. 8. 2017 - Singapur se v loňském roce postaral o gastronomickou senzaci. Prestižní ocenění v podobě michelinské hvězdy totiž v asijské metropoli získaly S i dva docela obyčejné stánky.

Na rozdíl od luxusních restaurací, kde si musíte udělat rezervaci i několik měsíců předem a stejně dlouho na kulinářské majstrštyky šetřit, v Singapuru stačí vystát krátkou frontu a zaplatit za jídlo v průměru v přepočtu asi 80 korun.

Udělení michelinské hvězdy stánkům je v globálním pohledu důkazem vzrůstající úrovně gastronomického konceptu, pro který se vžilo ozna- čení street food. Tedy prodej hotových jídel na ulici ze stánků, z upravených aut (food-trucků) nebo v dočasných pop-up restauracích. Jednou z prvních vlaštovek velebení street foodu v Praze bylo legendární vietnamské bistro v holešovické trž- nici – návod, kudy k němu dojít bludištěm stánků s laciným textilem, se v odborných kruzích předá- val skoro jako domácí recept na svíčkovou.

Street food není žádný moderní vynález. Rychlé pohoštění formou take-away se prodávalo již v antice, důkazem toho jsou mimo jiné vykopávky z Pompejí.

Popularitu street foodu živí v posledních letech ně- kolik faktorů – je to důsledek ekonomiky (náklady na provoz food-trucku jsou zlomkem kamenné restaurace a zároveň se šéfkuchaři mohou co nejvíce přiblížit svými zákazníkům), zvyšuje se kvalita surovin (například hot-dogy se dělají z párků s vysokým obsahem masa), stoupá poptávka (lidé mohou vybírat z pestré nabídky různých kuchyní, často za nižší ceny než v restauracích). Částečně může tento trend souviset i s migrací. Ve stáncích se sežene prakticky vše od vietnamské polévky phó přes turecký kebab až po mexické burrito. Je to takové gastronomické cestování po celém světě o polední pauze.

„Důležitou roli hrají i sociální sítě, kde se o lepším jídle hodně mluví. Díky tomu roste poptávka po kvalitě a lidé jsou ochotni za ni poslední dobou i více zaplatit,“ doplňuje Kateřina Lustigová, foodblogerka roku 2015.


! VÍCE V NOVÉM ČÍSLE ČASOPISU !

 

Text: MAKRO gastronomie, STREET FOOD & BISTRO, www.makro.cz

Foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz