28. 8. 2017 - Léto je pro grilování jako stvořené a už dávno se jeho arzenál možností a chutí neopírá pouze o vepřové steaky. Žitný chléb, krevety, chobotnice či hovězí – to jsou hlavní ingredience nových receptů na grilování, s nimiž přichází šéfkuchař Luca Caravaggi.
Díky těmto delikatesám se můžete přenést na italskou riviéru, aniž byste opustili pohodlí svého domova. Zároveň s nimi poznáte neotřelé kombinace pečiva, zeleniny, bylinek, plodů moře i tradičního masa.
Začneme jednoduchým bezmasým pokrmem, který se hodí jako výborná lehká večeře.
Foto: www.muzemejistzdraveji.cz
Ingredience pro 4 osoby:
Postup:
Rajčata zbavte semínek, nakrájejte je na kostičky a ochuťte oreganem, olejem, solí a pepřem. Plátky žitného chleba zakápněte olejem a ogrilujte. Ogrilované plátky potřete ricottou smíchanou s olejem, solí a pepřem a navrch naskládejte nakrájená ochucená rajčata. Podávejte se salátem.
Tento jednoduchý a přitom chutný pokrm se skvěle snoubí s vínem: Vermentino di Sardegna Doc, Primo Bianco, Cantina Mesa
Podlehli jste chuti plodů moře? Vyzkouštejte grilované krevety a chobotnice.
Foto: www.muzemejistzdraveji.cz
Ingredience pro 4 osoby:
Postup:
Krevety oloupejte, zbavte vnitřností a takto očistěné je zabalte do plátku pancetty. Krátce je ogrilujte (max. 5 min.). Mezitím si připravte lůžko z rukoly a oloupaného grepu a dochuťte jej solí, pepřem, olejem a balzamikovým octem. Navrh položte ogrilované krevety a podávejte.
K plodům moře zkuste víno: Falanghina Beneventano IGP, Viticoltori De Concilis
Foto: www.muzemejistzdraveji.cz
Ingredience pro 4 osoby:
Postup:
Chobotnici vložte do hrnce s dostatečným množstvím vody, přiveďte k varu a vařte 1 hod. a 20 minut, poté slijte. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je na proužky široké 2 cm a vložte je do pánve. Přidejte olej a tymián a opékejte přibližně 10 minut. Mezitím si na trošce oleje opražte dozlatova mandle. Uvařenou chobotnici osolte, opepřete a ogrilujte 3 minuty z každé strany. Na talíř dejte opečené papriky, na ně položte chobotnici a vše posypte opraženými mandlemi. Nakonec přidejte kapku olivového oleje a větvičku tymiánu.
Na tomto receptu si skvěle pochutnáte, pokud si k němu nalijete víno: Lugana Riserva Doc, Busocaldo, Pasini San Giovanni.Že si maso s grilem rozumí, ví každý. Na vepřové krkovici nic zkazit nemůžete, blýsknout se však můžete perfektně ugrilovaným hovězím s česnekovou salsou a opečenými bramborami.
Foto: www.muzemejistzdraveji.cz
Ingredience pro 4 osoby:
Ingredience na česnekovou salsu:
Postup – česneková salsa:
Do vhodné nádoby vložte česnek, petržel, olej, sůl, pepř a rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte ocet a chléb namočený v mléce a znovu mixujte. Nakonec přidejte vařená vejce a rozmixujte dohladka.
Postup – pečené brambory:
Brambory rozkrojte podélně napůl a vložte je do pánve s olejem, česnekem a rozmarýnem. Opékejte je 20 minut, dokud úplně nezezlátnou.
Postup – fracosta:
Maso osolte, opepřete a zprudka opečte 3 minuty z každé strany. Nechte maso odpočinout a rozkrojte ho šikmo napůl. Na talíř dejte brambory, na ně položte fracostu a vedle česnekovou salsu podle chuti.
Chuťový zážitek umocníte vínem: Rosso di Montepulciano Doc, Rosso, Salcheto
Zdroj: Text i Foto, Media Advice, s. r. o., www.muzemejistzdraveji.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.