Štamgast & Gurmán

POMALU PEČENÁ HOVĚZÍ ŽEBÍRKA S PODZIMNÍM SALÁTEM

POMALU PEČENÁ HOVĚZÍ ŽEBÍRKA S PODZIMNÍM SALÁTEM

1. 9. 2017 - S přicházejícím podzimem nastane čas, kdy už nebudeme vyhledávat studené a lehké pokrmy, ale začneme chtít něco, co nás pořádně zahřeje. A právě proto přichází Spak s receptem na pečená žebírka – jakmile ochutnáte pomalu pečené masíčko, už nebude chtít jiné.

Jestli je na nadcházející zimní období nějaký trend v oblasti přípravy pokrmů, pak je to jistě tzv. slow cooking. Pomalé vaření šetří náš čas, protože od momentu, kdy jídlo vložíme do trouby, se o něj nemusíme vůbec starat. Kromě toho je to zdravější alternativa našich oblíbených jídel – zachovají se živiny a vaříme absolutně bez přidaného tuku.

Základem jsou ale vždy kvalitní suroviny, na které je důležité myslet již při nákupu.

 

Pomalu pečená hovězí žebírka

Na 6 porcí potřebujeme:

  • 2 x 1,5 kg krátkých hovězích žeber
  • mořskou sůl
  • pepř
  • rozmarýn
  • olivový olej

BBQ omáčka:

Postup:

Hovězí žebra si odblaníme, osolíme kvalitní mořskou solí a opepříme. Lehce je pokapeme olivovým olejem a následně všechny ingredience vmasírujeme do masa. Dáme do pekáčku a celé to pečlivě zabalíme do alobalu. Do předehřáté trouby na 100 °C vložíme žebírka, která pomalu pečeme po dobu 7 až 8 hodin.  Po této době pekáček vyndáme z trouby, žebírka dáme odpočinout na talíř a z výpeku si připravíme omáčku. Přidáme do něj jemný Gourmet Ketchup, tmavé pivo, worcester, vinný ocet, med a hořčici SPAK. Ingredience spolu svaříme, až dostaneme krásně hustou omáčku o konzistenci sirupu. Omáčkou poté důkladně potřeme žebírka, přidáme snítku rozmarýnu a vrátíme do trouby o stejné teplotě, tentokrát již odkryté na dobu 20 až 40 minut. Po vyndání z trouby necháme maso 10 minut odpočinout, nakrájíme na jednotlivá žebírka a podáváme s podzimním salátem a čerstvým chlebem.

 

03606-podzimni-salat_1504090988.jpg

 

Podzimní salát

Na 6 porcí potřebujeme:

  • 1 1/2 lžíce kmínu
  • 2 lžíce SPAK majonézy 75% Natur
  • 2 lžíce nízkotučného bílého jogurtu
  • 2 lžičky hořčice SPAK
  • 1 1/2 lžičky vinného octa
  • 1 střední žlutou řepu s listy
  • 6 středních mrkví
  • 1/4 bílého zelí
  • 200 g kapusty - ideálně zelené a fialové
  • piniové oříšky a další semínka podle chuti
  • mořskou sůl
  • pepř

Postup:

Rozehřejeme si pánev a opražíme nasucho kmín. Bude hotový asi za minutu a poznáme to podle nepřekonatelné vůně. Do misky dáme Majonézu 75% Natur, bílý jogurt, hořčici SPAK a sůl s pepřem. Přidáme nadrobno nakrájené listy od řepy, vinný ocet, kmín a vše důkladně promícháme. Řepu si nasekáme na velmi jemné plátky, zelí, kapustu a mrkev si nakrájíme nadrobno a promícháme s dressingem. Nakonec posypeme piniemi, případně dalšími semínky podle vlastního uvážení. Takto hotový salát vydrží v lednici klidně týden a je výborný nejenom jako příloha k masu, ale i k přípravě domácích sendvičů.

 

Zdroj: Michaela Vaníčková

 

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz