Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

RESTAURACE BEZ KOUŘE SLAVÍ ÚSPĚCH. OBYVATELŮM MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZÁKAZ KOUŘENÍ NEVADÍ, ČTVRTINA V NICH DOKONCE I VÍC UTRÁCÍ.

RESTAURACE BEZ KOUŘE SLAVÍ ÚSPĚCH. OBYVATELŮM MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZÁKAZ KOUŘENÍ NEVADÍ, ČTVRTINA V NICH DOKONCE I VÍC UTRÁCÍ.

18. 9. 2017 - V restauracích, barech a kavárnách se již více než 90 dní nekouří. Většina obyvatel kraje s tím nemá žádný problém. Čtvrtina návštěvníků takového zařízení v něm dokonce konzumuje více, nežli před tím.

Nové nařízení kuřáky zároveň i motivuje. Dvacet procent kuřáků díky novému zákonu uvažuje o tom, že své kouření omezí, nebo s ním úplně skoncuje. Tyto a dalších údaje přinesl exkluzivní průzkum Ministerstva zdravotnictví ČR, který byl dnes uveřejněn při příležitosti osvětové kampaně „Poslední típnutí“ na Masarykově náměstí v Ostravě.

Česká republika se stala jednou z posledních zemí Evropské unie, která přijala protikuřáckou legislativu. Odborníci na závislosti nový zákon vítají. Téměř každé páté úmrtí u nás je spojeno s kouřením.  Riziko se však netýká pouze aktivních kuřáků, ale i jejich okolí.

Kouření jako módní přežitek mezi mladšími

Z průzkumu vyplývá, že zákaz kouření v restauracích se těší větší oblibě u mladší generace ve věku 18–26 let, nežli u jejich rodičů. Zákon nejvíce podporují lidé s vysokoškolským vzděláním a lidé z měst. Kromě nich má zákon největší zastánce u nekuřáků. Pouze 3 z 10 respondentů z Moravskoslezského kraje novou legislativu odsoudili.

„Zákon je v účinnosti pouhé tři měsíce a už přináší pozitivní výsledky. Prokazuje to, že jeho přijetím udělala Česká republika další krok na cestě ke zdravější budoucnosti svých občanů. Těší mě i skutečnost, že zákaz kouření v restauracích přiměl některé kuřáky zamyslet se nad tím, jak ohrožují své zdraví i zdraví svého okolí,“ dodává k výzkumu náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Lidé více utrácí

Kritici nové legislativy často upozorňovali na hrozící propad tržeb a odliv návštěvníků restauračních zařízení. Ten se však v Moravskoslezském kraji ve skutečnosti nijak výrazně neprojevil. Na konzumaci poloviny obyvatel kraje (53 %) neměl zákaz kouření žádný vliv, čtvrtina (25 %) pak dokonce uvedla, že svou konzumaci během posledních tří měsíců zvýšila.

„Byl to mnohaletý zápas s jediným protivníkem, který prodělá: s výrobci cigaret. Klesne totiž o pár procent jejich prodej. Pohostinský průmysl naopak s nekuřáckým prostředím všude na světě své zisky zvýšil: také u nás nekouří 3/4 obyvatel, a někteří do restaurací nechodili právě proto, že se tam kouřilo,“ uvedla na adresu nového opatření Prof. MUDr. Eva Králíková, CSc.

 

Češi přestávají kouřit

Výsledky aktuálního šetření mohou pro závislé na tabáku představovat i silnou motivaci. Pětina kuřáků totiž v průzkumu uvedla, že kvůli nové legislativě vážně uvažuje o omezení svého zlozvyku. Část z nich chce s kouřením dokonce úplně přestat.

Těm, kteří mají opravdový zájem skoncovat s kouřením, by měla pomoci i road-show kampaně Poslední típnutí, která dnes navštívila Masarykovo náměstí v Ostravě. V rámci ní mají občané možnost zdarma konzultovat svou zdravotní situaci s odborníky, nechat si změřit vitální kapacitu plic či se dozvědět o zdravotních dopadech kouření.

A těch je opravdu mnoho. „Kouření a nadměrná spotřeba alkoholu mají závažný globální dopad na zdraví populace a také způsobují značné ekonomické ztráty. Vědecké práce potvrzují, že ve vyspělých evropských zemích jsou kouření a spotřeba alkoholu v první desítce rizikových faktorů, které mají dopad na celkovou míru nemocnosti a úmrtnosti. V České republice lze kouření připsat 17% podíl na roční úmrtnosti,“ uvedl na adresu kouření PhDr. Ladislav Csemy z Národního ústavu duševního zdraví.

Ochrana nekuřáků

Česká republika tento rok, jako jedna z posledních zemí v Evropské unii, přijala zákon omezující kouření ve vnitřních prostorách restaurací, hospod, barů a dalších zařízení. Vnímání této novinky chránící především nekuřáky a zaměstnance podniků od pasivního kouření, ale v konečném důsledku i samotné kuřáky, měl za cíl zjistit průzkum, který si nechalo zpracovat Ministerstvo zdravotnictví. Průzkum probíhal na začátku září na reprezentativním vzorku 514 obyvatel Moravskoslezského kraje z on-line panelu společnosti IPSOS.

 

VIDEO Z AKCE POSLEDNÍ TÍPNUTÍ V OSTRAVĚ https://www.youtube.com/watch?v=HcJ8aFCxegc

Informace k akci Poslední típnutí v Ostravě

Datum: středa 6. září 2017

Čas: 13:00 – 16:00

Místo: Masarykovo náměstí, Ostrava

Hosté:

  • Eva Gottvaldová, náměstkyně ministra zdravotnictví, Hlavní hygienička ČR
  • Lenka Kostelecká, Odbor zdravotních služeb Ministerstva zdravotnictví
  • Roman Letošník, vedoucí Oddělení hygieny výživy KHS Moravskoslezského kraje
  • Anna Pasterna, odborná pracovnice Oddělení podpory zdraví a zdravotní politiky KHS Moravskoslezského kraje
  • Petra Lisníková, Státní zdravotní ústav, pracoviště Karviná
  • Jana Kubalová, Státní zdravotní ústav, pracoviště Karviná

 

Co se na akci dozvíte:

  • Jaké změny tzv. protikuřácký zákon přinesl
  • Co na něj říkají obyvatelé Moravskoslezského kraje
  • Jaké změny v souvislosti s novým zákonem zmapovali krajští hygienici
  • Proč a jak přestat kouřit
  • Kde najít odbornou pomoc, když se s kouřením rozhodnete skoncovat

 

Akcí budou provázet Eva Šimčíková a Richard Šíma.

 

Zdroj: MZČRwww.mzcr.cz

Ilustrační foto: Pixabay

 

 

 

 

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz