25. 9. 2017 - Holba Svatováclavský kroužkovaný ležák poprvé naplní krýgly už ve čtvrtek. V Hanušovicích ho uvařili při příležitosti svátku Svatého Václava, patrona pivovarníků.
Už pět let slaví čeští pivaři na konci září svůj svátek Dny českého piva. Letos potrvá od 27. září až do první říjnové neděle a Holba má pro ně rytířský kousek.
Holba Svatováclavský kroužkovaný ležák je pivo pro speciální příležitost. Vaří se v omezeném množství 250 hl a na čepu bude k dispozici pouze do vypití. Sládkova receptura dává kroužkovanému ležáku neobyčejnou svěžest a osobitou charakteristiku. Základem je poctivý ležák, do kterého se přidává rozkvašená mladina. Ta v určitém stadiu tvoří působivé bílé kroužky, proto kroužkovaný a plný života. Vyšší podíl kvasinek mu dává nejen charakteristický zákal, ale současně jedinečnou svěžest, podpořenou mohutným tělem tohoto ležáku z hor. Má výborný říz a 4,9% alkoholu.
Foto: sládkův přípitek
Je to pivo, které nepostrádá fundament a pozoruhodná je také jeho vysoká pitelnost, které podporuje chuť k dalšímu napití a umocňuje degustační zážitek. Všechny fajnšmekry, co si na dobré pivo skutečně potrpí, láká na pozvolně se rozvíjející a přitom vyšší hořkost. Na čepu se v některých restauracích, pivnicích a horských hospůdkách objeví už příští středu a první sud slavnostně narazí sládek pivovaru Luděk Reichl v Pivovarské restauraci v Hanušovicích. Holba Svatováclavský kroužkovaný ležák je slavnostním nápojem, vhodným k českým jídlům a výborně se hodí např. ke zvěřině.
Dny českého piva se mají stát celonárodní tradicí a posílit pivo jako národní nápoj i unikum české hospody. V historickém kontextu připomíná patrona všech pivovarníků Sv. Václava. Přináší zábavnou osvětu, která přibližuje historii a tradici českého pivovarnictví a ukazuje na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií a naší kulturou.
Na Dny Českého piva se připravují také provozovatelé restaurací. Někde nabídnou pivo k jídlu zdarma, speciální programy, degustace nebo hromadné přípitky štamgastů.
Zdroj: Mgr. Hana Matulová, tisková zpráva
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.