MÁTE ZÁSOBY JABLEČNÉHO MOŠTU? VYUŽIJTE HO V RECEPTECH!
6. 10. 2017 - Napadlo vás někdy využít v kuchyni mošt a zpestřit si tímto lahodným mokem některé pokrmy? Pokud ne, nastal čas na drobné experimenty.
Jenom nezapomínejte, že základem každého chutného a zdravého jídla jsou kvalitní ingredience. Ty poznáte mj. podle značek kvality nacházející se na jejich obalech. Nejznámější z nich je např. Klasa, Regionální potravina nebo třeba tzv. biozebra. Dobrou chuť!
TRHANÉ VEPŘOVÉ MASO PEČENÉ V MOŠTU
(20 min. + 4 hod. pečení)
Hledáte recept na oběd, kterým své hosty okouzlíte, ale zároveň nestrávíte hodiny v kuchyni? Pak je trhané vepřové ideální – upeče se v podstatě samo. Nejlépe chutná s kyselou okurkou a opečeným pečivem, třeba hamburgerovou bulkou.
Ingredience – 6 porcí:
- 800 g vepřové plece
- 250 ml jablečného moštu
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 5 lžiček mleté uzené papriky
- pálivá paprika podle vlastní chuti
- půl, pepř
Postup:
- Vepřové maso dostatečně osolte, opepřete a ochuťte uzenou i pálivou paprikou. Pokud má maso vyšší tukovou vrstvu, několikrát ji nařízněte.
- Vložte maso do pekáče, který lze přiklopit, a podlijte moštem.
- Do pekáče přidejte oloupané a rozdrcené stroužky česneku a nasekanou cibuli.
- Pekáč přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 30 min. a poté snižte teplotu na 150 °C.
- Pečte ještě 4 hodiny, nebo dokud se maso nebude rozpadat. V průběhu pečení maso občas přelijte moštem.
- Hotové maso vyjměte a vidličkou natrhejte na vlákna.
- Šťávu s česnekem a cibulí zredukujte, pokud to bude potřeba, a vmíchejte do masa.
MOŠTOVÁ BÁBOVKA
(20 min. + 40 min. pečení)
Věděli jste, že do bábovky můžete místo mléka nebo smetany použít jablečný mošt? Spolu se skořicí a strouhaným jablkem tvoří neodolatelnou podzimní kombinaci.
Ingredience – 12 porcí:
- 300 g polohrubé mouky
- 250 ml moštu
- strouhaná kůra z 1 citronu
- 1 jablko
- 1 lžička skořice
- 3 vejce
- 100 g másla
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
Postup:
- Formu na bábovku vymažte a vysypte hrubou moukou.
- V míse smíchejte mouku, citronovou kůru, skořici, cukr, vanilkový cukr
a jablko nastrouhané na hrubém struhadle.
- V druhé nádobě vyšlehejte vejce a vmíchejte k nim mošt a rozpuštěné máslo.
- Spojte obě části a vypracujte z nich hladké těsto. To vlijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, nebo dokud bábovka není hotová. To můžete vyzkoušet pomocí špejle.
SVAŘENÝ JABLEČNÝ MOŠT
(10 min.)
Recept na to, jak se zahřát uprostřed chladného týdne, je jednoduchý a navíc může být i docela zdravý. Svařte jablečný mošt s voňavým kořením a zázvorem! A pokud byste raději sáhli po něčem ostřejším, do verze pro dospělé můžete přidat kapku rumu.
Ingredience – 4 porce:
- 800 ml jablečného moštu
- 1 celá skořice
- 4 hřebíčky
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 sáčky černého čaje
- citron a jablko na podávání
Postup:
- Mošt nalijte do hrnce a přidejte skořici a hřebíček.
- Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte ho do moštu.
- Mošt přiveďte k varu a nechte 2 minuty vařit. Poté odstavte.
- Do moštu ponořte sáčky čaje a nechte asi 3 minuty louhovat. Poté je vyjměte a mošt sceďte.
- Svařený mošt rozdělte do 4 hrnků a podávejte s citronem a kouskem čerstvého jablka.
OVESNÁ KAŠE S JABLEČNÝM MOŠTEM
10 min.
Ovesná kaše, to je snídaňová klasika. My pro vás máme veganskou verzi s jablečným moštem, rozinkami, švestkami a křupavými plátky mandlí. Je hotová do deseti minut!
Ingredience – 1 porce:
- 60 g ovesných vloček
- 350 ml jablečného moštu
- špetka mleté skořice
- hrst rozinek
- hrst plátků mandlí
- švestky nebo jiné ovoce podle vlastní chuti
Postup:
- V hrnci smíchejte ovesné vločky s jablečným moštem.
- Na mírném stupni přiveďte směs k varu a za občasného míchání vařte asi 5 minut, nebo do změknutí vloček. Poté odstavte a nechte chvíli odpočinout.
- Do kaše vmíchejte skořici a nandejte ji na talíř nebo do misky.
- Porci dozdobte mandlemi, rozinkami a čerstvým ovocem.
Zdroj: Hana Králová, tisková zpráva
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.