Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

MÁTE ZÁSOBY JABLEČNÉHO MOŠTU? VYUŽIJTE HO V RECEPTECH!

MÁTE ZÁSOBY JABLEČNÉHO MOŠTU? VYUŽIJTE HO V RECEPTECH!

6. 10. 2017 - Napadlo vás někdy využít v kuchyni mošt a zpestřit si tímto lahodným mokem některé pokrmy? Pokud ne, nastal čas na drobné experimenty.

Jenom nezapomínejte, že základem každého chutného a zdravého jídla jsou kvalitní ingredience. Ty poznáte mj. podle značek kvality nacházející se na jejich obalech. Nejznámější z nich je např. Klasa, Regionální potravina nebo třeba tzv. biozebra. Dobrou chuť!

 

TRHANÉ VEPŘOVÉ MASO PEČENÉ V MOŠTU

(20 min. + 4 hod. pečení)

Hledáte recept na oběd, kterým své hosty okouzlíte, ale zároveň nestrávíte hodiny v kuchyni? Pak je trhané vepřové ideální – upeče se v podstatě samo. Nejlépe chutná s kyselou okurkou a opečeným pečivem, třeba hamburgerovou bulkou.

Ingredience – 6 porcí:

  • 800 g vepřové plece
  • 250 ml jablečného moštu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 5 lžiček mleté uzené papriky
  • pálivá paprika podle vlastní chuti
  • půl, pepř

 

Postup:

  1. Vepřové maso dostatečně osolte, opepřete a ochuťte uzenou i pálivou paprikou. Pokud má maso vyšší tukovou vrstvu, několikrát ji nařízněte.
  2. Vložte maso do pekáče, který lze přiklopit, a podlijte moštem.
  3. Do pekáče přidejte oloupané a rozdrcené stroužky česneku a nasekanou cibuli.
  4. Pekáč přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 200 °C.  Pečte 30 min. a poté snižte teplotu na 150 °C.
  5. Pečte ještě 4 hodiny, nebo dokud se maso nebude rozpadat. V průběhu pečení maso občas přelijte moštem.
  6. Hotové maso vyjměte a vidličkou natrhejte na vlákna.
  7. Šťávu s česnekem a cibulí zredukujte, pokud to bude potřeba, a vmíchejte do masa.

 

03676-TRHANE_VEPROVE_MASO_PECENE_V_MOSTU.jpg

 

MOŠTOVÁ BÁBOVKA

(20 min. + 40 min. pečení)

Věděli jste, že do bábovky můžete místo mléka nebo smetany použít jablečný mošt? Spolu se skořicí a strouhaným jablkem tvoří neodolatelnou podzimní kombinaci.

 

Ingredience – 12 porcí:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 ml moštu
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 jablko
  • 1 lžička skořice
  • 3 vejce
  • 100 g másla
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr

 

Postup:

  1. Formu na bábovku vymažte a vysypte hrubou moukou.
  2. V míse smíchejte mouku, citronovou kůru, skořici, cukr, vanilkový cukr
    a jablko nastrouhané na hrubém struhadle.
  3. V druhé nádobě vyšlehejte vejce a vmíchejte k nim mošt a rozpuštěné máslo.
  4. Spojte obě části a vypracujte z nich hladké těsto. To vlijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, nebo dokud bábovka není hotová. To můžete vyzkoušet pomocí špejle.

 

03676-MOSTOVA_BABOVKA.jpg

 

SVAŘENÝ JABLEČNÝ MOŠT

(10 min.)

Recept na to, jak se zahřát uprostřed chladného týdne, je jednoduchý a navíc může být i docela zdravý. Svařte jablečný mošt s voňavým kořením a zázvorem! A pokud byste raději sáhli po něčem ostřejším, do verze pro dospělé můžete přidat kapku rumu.

 

Ingredience – 4 porce:

  • 800 ml jablečného moštu
  • 1 celá skořice
  • 4 hřebíčky
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 sáčky černého čaje
  • citron a jablko na podávání

 

Postup:

  1. Mošt nalijte do hrnce a přidejte skořici a hřebíček.
  2. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte ho do moštu.
  3. Mošt přiveďte k varu a nechte 2 minuty vařit. Poté odstavte.
  4. Do moštu ponořte sáčky čaje a nechte asi 3 minuty louhovat. Poté je vyjměte a mošt sceďte.
  5. Svařený mošt rozdělte do 4 hrnků a podávejte s citronem a kouskem čerstvého jablka.

 

03676-SVARENY_JABLECNY_MOST.jpg

 

OVESNÁ KAŠE S JABLEČNÝM MOŠTEM

10 min.

Ovesná kaše, to je snídaňová klasika. My pro vás máme veganskou verzi s jablečným moštem, rozinkami, švestkami a křupavými plátky mandlí. Je hotová do deseti minut!

 

Ingredience – 1 porce:

  • 60 g ovesných vloček
  • 350 ml jablečného moštu
  • špetka mleté skořice
  • hrst rozinek
  • hrst plátků mandlí
  • švestky nebo jiné ovoce podle vlastní chuti

 

Postup:

  1. V hrnci smíchejte ovesné vločky s jablečným moštem.
  2. Na mírném stupni přiveďte směs k varu a za občasného míchání vařte asi 5 minut, nebo do změknutí vloček. Poté odstavte a nechte chvíli odpočinout.
  3. Do kaše vmíchejte skořici a nandejte ji na talíř nebo do misky.
  4. Porci dozdobte mandlemi, rozinkami a čerstvým ovocem.

 

03676-OVESNA_KASE_S_JABLECNYM_MOSTEM.jpg

 

 

Zdroj: Hana Králová, tisková zpráva


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz