6. 10. 2017 - Díky rozmanitosti odrůd jablek máme možnost je konzumovat po celý rok. Každá z nich totiž dozrává v trochu jinou dobu. Aby si ovšem jablka uchovala své kvality, musíme je správně uskladnit.
„Jablka zůstanou nejdéle zachovaná v plné kvalitě při teplotách mezi 1 až 2 °C vysoké relativní vlhkosti vzduchu. Pokud je sami vypěstujete nebo nakoupíte, zůstává ideálním místem pro uskladnění dobře větraný sklep, který je chráněný proti promrznutí. Vlhkost vzduchu můžeme zvýšit nádobami s vodou. Jablka klademe do bedýnek stopkou dolů,“ radí Ing. Martin Ludvík z Ovocnářské unie.
Každý měsíc je třeba provést prohlídku skladovaných plodů, aby se předešlo případnému rozšíření chorob. Jablka umísťujeme zásadně odděleně od zeleniny a brambor, aby nenačichla a neztratila svou vůni. Správné podmínky skladování působí i proti ztrátě vitaminů a nutričních látek.
Pokud nemáte sklep, můžete jablka krátkodobě uložit do lednice, jenom pozor na nízkou vlhkost, která může způsobit jejich vysušování a scvrkávání.
„Skladovat jablka můžeme i na balkóně, ale je dobré je mít třeba v polystyrénové krabici, která je izolačně ochrání před případným mrazem nebo naopak teplým slunečním zářením. Nejlepší ovšem je koupit si jablka čerstvá a skladovat je jen krátkodobě,” doplňuje Ing. Ludvík.
Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond, www.akademiekvality.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.