11. 10. 2017 - Liší se od sebe nějakým způsobem vejce, která pochází z ekologického zemědělství od těch z klecových chovů?
Slovo „bio“ je jedním z nejčastěji skloňovaných slov posledních pár let. Liší se však od sebe nějakým způsobem vejce, která pochází z ekologického zemědělství od těch z klecových chovů?
Z hlediska složení nejsou mezi bio vejci a těmi z klecových chovů téměř žádné rozdíly. Pouze obsah cholesterolu bývá nižší u bio vajec, ale srovnatelně nízký ho mají také vejce z klecových chovů, pokud jsou nosnice krmeny pouze cereáliemi.
Ekologický neboli bio chov je obdobný chovu s volným výběhem, jen musí krmení pro nosnice pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí.
„Vejce z bio chovů mají větší podíl vnitřních vad (krevních a masových skvrn) a špinavější skořápky. To představuje vyšší riziko mikrobiální kontaminace a možného onemocnění. Nicméně z hlediska možnosti chemické kontaminace jsou vejce z bio chovů bezpečnější, protože jsou nosnice krmeny krmivy z ekologického zemědělství,“ vysvětluje Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., VŠCHT, Ústav analýzy potravin a výživy.
Značky kvality Klasa, BIO Produkt ekologického zemědělství či nadnárodní Ekologická produkce vám napomohou při výběru přímo v obchodě. Podívejte se také na edukativní video, kde se dozvíte mnohem více o vejcích a jak si vybrat ta nejkvalitnější.
Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond, www.akademiekvality.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.