Štamgast & Gurmán

PRAŽŠTÍ HYGIENICI PŘEDNÁŠELI, JAK DODRŽOVAT HYGIENICKÉ MINIMUM V PRAXI

PRAŽŠTÍ HYGIENICI PŘEDNÁŠELI, JAK DODRŽOVAT HYGIENICKÉ MINIMUM V PRAXI

11. 10. 2017 - Hygienická stanice hl. města Prahy uspořádala přednášku „Hygienické minimum pro provozovatele stravovacích služeb“. Účastníci se mj. dozvěděli, na co si dávat pozor při zpracování rizikových potravin, i jak si mýt ruce.

Hygienické minimum pro provozovatele stravovacích služeb – se uskutečnila včera, tj. 5. 10. 2017, v sídle Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) v Rytířské ulici. Přednášející byla ředitelka odboru Hygieny výživy a předmětů běžného užívání Zdeňka Shumová i vedoucí protiepidemického oddělení Alena Olexová.

Obě zaměstnankyně HSHMP přítomným ochotně vypočetly hlavní opatření, která jsou nezbytná pro zajištění bezpečného provozu ve stravovacích službách: „Důležitá je ochrana potravin před nebezpečím kontaminace, která může být zapříčiněna nedodržením osobní a provozní hygieny, nebo porušením pravidel správné výrobní praxe,“ uvedla na začátku Zdeňka Shumová.

Epidemioložka Alena Olexová odpovídala hned na několik otázek na téma zdravotní průkazy a jejich používání v potravinářské  praxi: „Zdravotní průkazy jsou stále důležitým dokumentem. Například v něm zaměstnanec (třeba kuchař) svým podpisem stvrzuje, že bude svému zaměstnavateli okamžitě hlásit všechna horečnatá nebo průjmová onemocnění a v takových případech neprodleně navštíví svého ošetřujícího lékaře s upozorněním, že pracuje s potravinami.“

03687-ruka.jpg

Zdroj: HSHMP, Pomocí UV lampy účastníci přednášky mohli zjistit, zda si skutečně umí umýt dobře ruce.

 

„Vidíte, a tady na tomto místě jste si zrovna špatně umyli ruce,“ vysvětlovala jednomu z účastníků nedostatky v mytí rukou názorně Anna Füleová, vedoucí oddělení podpory zdraví a zdravotní politiky HSHMP. Pro všechny zúčastněné to sice byla na první pohled zábava, na ten druhý – při pohledu do UV lampy – všichni viděli, jaké mají v mytí rukou rezervy a nedostatky. A jak je to tedy dobře? Jak správně si ruce máme umýt? „Nejprve je musíte správně namočit a namydlit. Poté je důležité pečlivě umýt jejich hřbety, dlaně, ale také místa mezi prsty a dát si pozor na nečistotu za nehty. Důležité je, nemít na sobě žádné šperky – například prstýnky a jiné šperky. Za takovými předměty se totiž rády usazují škodlivé bakterie,“ uvedla během přednášky Zdeňka Shumová.

 

Podrobnosti na téma „Jak si správně mýt ruce" najdete zde: http://www.hygpraha.cz/dokumenty/svetovy-den-hygieny-rukou---5--kvetna-2017-3065_3065_437_1.html

 

V Praze 6. 10. 2017

 

Zdroj: HYGIENICKÁ STANICE HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY, Mgr. Dana Mertová
tisková mluvčí HSHMP, www.hygpraha.cz

Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz