VÁNOČNÍ KLASIKA V MODERNÍM KABÁTĚ
5. 12. 2017 - Vánoce klepají na dveře, proto neváhejte s přípravou voňavého cukroví už teď. Na žádném vánočním stole by nemělo chybět něco sladkého a samozřejmě ani kapr při štědrovečerní večeři.
Pokud vám chybí inspirace, vyzkoušejte jeden z netradičních receptů, jehož základem jsou kvalitní ingredience pro ještě lepší chuť. Zkuste je připravit z potravin značky kvality – například Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“, a uvidíte ten rozdíl.
VÁNOČNÍ DORTÍKY NA ŠPEJLI (40 ks):
Dortíky na špejli neboli cake cops se staly módní záležitostí, proto by letos neměly chybět ani u vás doma. Základem je dortový korpus. Stačí na ně ruce a chutná náplň, kterou můžete obměňovat. Nikdo pak nebude vědět, jaké vánoční překvapení se v jednotlivých dortících skrývá. Výsledek určitě stojí za to.
Ingredience na korpus:
- 140 g hladké mouky
- 50 g mletých mandlí
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžičky skořice
- 2 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- 120 ml mléka
- 50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc
Ingredience na krém:
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 1 lžička citronové kůry
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička skořice
Ingredience na polevu a zdobení:
- 400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké)
- jedlé dekorace
- špejle nebo tyčky na lízátka
Postup:
- Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté.
- Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem.
- Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.
- Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí.
- Vychladlý korpus rozdrolte rukama nebo ho rozmixujte v mixeru.
- Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké.
- Kuličky nechte vychladit v lednici.
- Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě.
- Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte.
- Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat.
TIP: Na přípravu dortíků můžete použít například i bábovku nebo odřezky z dortu, které vám zbyly z pečení.
SUŠENKOVÉ STROMEČKY (10–15 ks)
V jednoduchosti je krása. Tyhle voňavé sušenky můžete chodit ujídat jen tak samostatně nebo z nich, pomocí krému, udělat vánoční stromeček. Ať se rozhodnete pro jakoukoli variantu, tohle cukroví nádherně voní po vanilce, která dovede navodit tu správnou vánoční atmosféru.
Ingredience na sušenky:
- 110 g hladké mouky
- 60 g změklého másla
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 lžičky sušeného zázvoru
- špetka jedlé sody
- 1 žloutek
Ingredience na krém:
- 150 g změklého másla
- 80 g moučkového cukru
- 50 g bílé čokolády
- 1 vanilkový lusk
Ingredience na zdobení:
- barevné kuličky nebo perličky
- jedlé hvězdičky
Postup:
- Ze všech ingrediencí na sušenky vypracujte hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 1 hodinu do lednice.
- Vychlazené těsto vyválejte a vykrajujte z něj kolečka o třech velikostech.
- Sušenky pečte na 180 °C dozlatova.
- Než sušenky vychladnou, připravte si krém. Vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem a zrníčky vanilkového lusku.
- Do krému zašlehejte rozpuštěnou bílou čokoládu.
- Krémem naplňte cukrářský sáček a slepujte sušenky do tvaru stromečku.
- Stromečky zdobte po stranách kuličkami a na vrch přidejte jedlou hvězdičku.
TIP: Prázdný vanilkový lusk vložte do dózy s cukrem a za pár dní tak získáte domácí vanilkový cukr.
KAPŘÍ HRANOLKY
Vánoce bez kapra? To by nebylo ono. Záleží jen na vás, jakému způsobu přípravy dáváte přednost. Vůně smažených rybích hranolků je lákadlem hlavně pro toho, kdo si chce pochutnat na rybě bez kostí. Zamilují si je i děti, pro které je slovo „hranolky“ téměř magické.
Ingredience:
- 500 g kapřích filetů
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 100 ml bílého vína
- 50 ml worcestrové omáčky
Ingredience na obalení a smažení:
- 50 g hladké mouky
- 30 g strouhanky
- 1 lžíce škrobu
- lžička sladké papriky
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého kmínu
- olej na smažení
Postup:
- Filety nakrájejte na 1 cm silné nudličky, a pokud je potřeba, zbavte je kůže.
- V misce smíchejte víno, worcester, sůl a prolisovaný česnek. Do této marinády alespoň na hodinu naložte kapra.
- V jiné nádobě smíchejte všechny ingredience na obalení.
- Marinované kousky kapra obalte v připravené směsi a na oleji smažte dozlatova.
SILVESTROVSKÉ TYČINKY SE SÝROVÝM DIPEM (2 plechy)
Konec roku je tu a vy přemýšlíte, co rychle připravit pro příchozí hosty? Vše důležité najdete v ledničce. Hoďte za hlavu zdlouhavou přípravu chlebíčků a v několika krocích vykouzlete stylové občerstvení.
Ingredience na tyčinky:
- 350 g hladké mouky
- 150 ml vlažné vody
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- ½ lžičky cukru
- 8 g droždí
Ingredience na sýrový dip:
- 100 g zakysané smetany
- 1 lžíce majonézy
- 60 g modrého sýra
- lžička citronové kůry
- sůl, pepř
Postup:
- V míse smíchejte mouku se solí.
- Do středu mouky udělejte důlek a do něj vlijte vodu a olej. Přidejte nadrolené droždí a cukr. Nechte pár minut odstát.
- Poté vypracujte pružné těsto.
- Z těsta tvarujte tenké tyčinky a ty skládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem.
- Tyčinky pečte dozlatova na 200 °C asi 15 min.
- Během pečení si připravte si sýrový dip. V misce rozmačkejte modrý sýr s majonézou.
- Sýrovou směs smíchejte se zakysanou smetanou a přidejte citronovou kůru.
- Dochuťte solí a pepřem a podávejte s křupavými tyčinkami.
Zdroj: text + foto, Hanka Králová, www.akademiekvality.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.