19. 12. 2017 - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla v minulých měsících tohoto roku namátkovou kontrolu sudových vín prodávaných převážně ve vinotékách, u které se zaměřila na analýzu obsahu nepovolených syntetických aromatických látek ve víně.
Inspektoři při odběru preferovali aromatické odrůdy, například Tramín, Pálava, Rulandské šedé, Moravský muškát, případně Muškát Ottonel nebo Sauvignon.
Z 20 odebraných vzorků sudových vín byla ve 4 případech zjištěna přítomnost nepovolených syntetických aromatických látek.
Laboratorní analýzy byly prováděny novou akreditovanou metodou pro stanovení tzv. gama-laktonů, která slouží k odhalování tohoto způsobu falšování, tedy přidávání umělých syntetických aromat do vín, jejichž přítomnost je v této potravině zakázána.
O zavedení a využívání této laboratorní metody informovala SZPI v tiskové zprávě ze dne 14. 7. 2017.
Výsledky kontroly bohužel potvrdily podezření z používání tohoto nepovoleného enologického postupu.
V cílených kontrolách s tímto zaměřením bude inspekce pokračovat i v budoucnu. S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal – referent mediální komunikace, tel.: + 420 542 426 613
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce, www.szpi.gov.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.