3. 1. 2018 - Přibývá provozů s nabídkou různých wellness aktivit. Většina z nich nabízí i nějaký druh stravování, avšak mnohdy ne v kvalitě wellness.
Skutečné wellness pokrmy jsou velmi zdravé, výživné a díky tomu nás dostatečně nasytí i v malém množství.
ZÁKLADY WELLNESS GASTRONOMIE
Principem wellness gastronomie je vědomý přístup k přípravě pokrmů a rovnoměrné pokrytí všech požadavků na kvalitní jídlo. Těmito požadavky jsou kvalita potravin, individualizace a vitalizace jídla. S kvalitou jídla nepřímo souvisí i vitalita prostředí, ve kterém je jídlo připravováno a konzumováno.
KVALITA
Kvalitní potraviny by měly obsahovat původní plnost živin (dnes je v některých zemědělských produktech méně jak 50 % původního množství živin z roku 1985). Pochopitelně i některé postupy v potravinářské výrobě snižují původní nutriční hodnotu potravin. Je také třeba vybírat nutričně hodnotnější potraviny ve své skupině (např. zdroje bílkovin). To znamená vyšší množství nedostatkových živin na gram potraviny. V praxi to znamená: Znalost vlivu kombinací surovin v pokrmu a pokrmů v jídle. Formy stolování, které umožní dodatečný výběr pokrmů. Když sníme přesně to, co potřebujeme, tak pak stačí méně jídla k uspokojení všech potřeb.
ČERSTVOST
U wellness gastronomie se používají čerstvé suroviny (např. čerstvě namletá mouka, čerstvě za studena vylisované oleje), které se zpracovávají za využití biochemických procesů, které zvyšují nutriční hodnotu jídla nebo i jen zlepšují jeho stravitelnost (např. nakličování, fermentování zeleniny nebo sóji). Oblíbené je také používání tzv. superpotravin, tedy potravin s vysokým obsahem nedostatkových živin na gram potraviny (např. olejnatá semena, kakaové boby).
NEŽIJEME PROTO, ABYCHOM JEDLI
Wellness gastronomie přitahuje ty, kteří jedí, aby žili. Ve wellness to je hodnota zdraví, výkonu, dobrých vztahů. Nejvíce prospěšná je pro ty, kteří chá- pou svůj způsob stravování jako výslednici své „stravy“ emoční a myšlenkové a zajímají se proto o tyto souvislosti. Důležité je, aby jídlo bylo připravováno v příjemném prostředí a pohodové atmosféře.
RADOST Z JÍDLA
Wellness gastronomie se snaží objasnit všechny zákonitosti, které významně ovlivňují kvalitu stravování, doporučuje věnovat pozornost všem těmto zákonitostem rovnoměrně. Klíčovým kritériem je pak vědomé poznávání a uchopování těchto zákonitostí, které vede k jejich přirozenému začlenění do života tak, že již nemusíme vynakládat úsilí na jejich dodržování. Takto jídlem podporujeme rovnováhu mezi psychickými a tělesnými potřebami, dosahujeme pohodu a radost z jídla, které podporuje naše zdraví, výkon a vitalitu.
BEZ MASA
Wellness chápe zdraví v širších souvislostech, tzn. i vytváření podmínek pro život či přežití dalších generací. Před sto lety bylo možno nadspotřebu živočišných potravin chápat jen jako zdravotní riziko. Vzhledem k současnému počtu obyvatel Země a dalšímu růstu populace je nezbytné omezení a nejlépe vyloučení konzumace masa.
Text: Jaroslav Škvařil
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.