26. 1. 2018 - Dobrá marináda dokáže steak pozvednout na úplně novou úroveň. Důležité je ale vědět, jak na to. Osvojte si tajemství marinování steaku a zjistěte, které koření k masu sedí a zda se marinuje celý steak.
Základem vynikajícího steaku je dobré maso. Jakmile ho seženete, další na řadě je správná marináda. Ta dokáže steak zjemnit, dochutit a navíc zkrátit dobu jeho tepelné přípravy.
Možnost koupit si už marinované maso ze supermarketu vypadá sice lákavě, raději se mu vyhněte a marinádu si připravte sami. Času stejně tolik neušetříte a výsledný steak bude chutnat mnohem lépe.
Dokonalou marinádu na steak vytvoříte zejména díky oleji. Záleží jen na vás, který zvolíte. Přehled tuků, na kterých připravovat nebo nepřipravovat steaky jsme pro vás shrnuli v minulém článku.
Kyselá složka, jako je citrónová šťáva, ocet nebo třeba víno či jogurt, přidá steaku na křehkosti. Co se týče soli, i nejlepší kuchaři se v názoru na její použití neshodnou. Zatímco jedni tvrdí, že jejím přidáním steak pustí vodu, druzí jsou přesvědčeni, že maso díky soli lépe chutná a přebytečné tekutiny se zbaví třeba kuchyňskou utěrkou.
Tyto ingredience jsou základem každé marinády, můžete je ale libovolně obměňovat. Místo soli přidejte bylinky, česnek nebo jiné koření.
Ačkoliv je v nás pevně zakořeněná představa, že maso marinované tři dny chutná lépe, vůbec to není pravda. Třeba takové kuřecí stačí marinovat pár hodin, delší dobu si v marinádě pobude vepřové a hovězí. Ale ani svíčkové neprospěje marinování delší než 24 hodin.
Vepřové maso nechte v marinádě alespoň 2 hodiny, maximálně však 12 hodin. Stejně jako hovězí ani telecí by se nemělo marinovat déle než 24 hodin. Rybám postačí půl hodina až hodina. Delší dobu se marinuje zvěřina, tu klidně nechte naloženou dva dny.
Výsledné chuti prospěje i správně zvolená kombinace ingrediencí vzhledem k typu masa. K hovězímu masu, jako jesvíčková, roštěnec, pupek nebo krk, se hodí nejen bylinky, alkohol, česnek, barbecue omáčky, ale i med. Vepřová krkovice se skvěle doplňuje s marinádou z oleje, hořčice, bylinek, česneku a medu. Ke zvěřině se hodí bazalka, tymián, jalovec, libeček nebo majoránka.
Telecí oživí šalvěj, petržel i pažitka a jehněčí se nejlépe kombinuje s mátou, chilli, rozmarýnem nebo tymiánem. Kuřecí prsa, stehna i křídla marinujte v oleji, paprice nebo v jogurtu s bylinkami a citrónovou šťávou. Chystáte se připravovat rybu? Volte marinádu z jemných bylinek, jako je petrželka nebo estragon, a citronovou šťávu.
Při marinování steaku je důležité, aby bylo maso ponořené celé. Dvě hodiny před grilováním steak vyndejte, osolte, pokud jste sůl nepřidali do marinády, a nechte při pokojové teplotě.
Naučte se marinovat steaky jako profíci a připravte své rodině nebo přátelům opravdu dokonalé pohoštění, které si budou chtít co nejdříve zopakovat.
Zdroj: milujusteak.cz
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.