23. 5. 2012 - ZLÍNSKÝ KRAJ - Nejenom láska prochází žaludkem. Míra uspokojení chuťových pohárků ovlivňuje například i hodnocení prázdninové cesty či dovolené. Vsadila na to i Centrála cestovního ruchu Východní Moravy a před začátkem léta se její zástupci vydávají na zahraniční gastronomické prezentace.
Už tento týden se koná třídenní předváděcí akce v Drážďanech (23. – 25. května). Po Německu bude následovat Polsko, Rakousko a Slovensko.
V průběhu Festivalu chutí a zážitků se za hranicemi představí všechny moravské kraje, Pardubický kraj a kraj Vysočina. Hlavním pořadatelem akce je Centrála cestovního ruchu Východní Moravy. „Vybrané regionální speciality připravují v rámci festivalu vyhlášení čeští kuchaři, jako například Miroslav Horák z Moravského kulinářského institutu,“ upřesnila ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.
Účastníci gastrofestivalů například poznají, jak chutnají noky z olomouckých tvarůžků s domácím chlebem a jarní cibulkou, pochutnají si na valašské kyselici s bramborem a klobáskou, se lžičkou zakysané smetany. Kuchaři nabídnou slezské pečené vepřové koleno nadívané ostravskou klobáskou s bramborovou kaší a hlávkovým salátem s vinným octem i šlehačkou, žďárský koláč plněný jablky s kouskem smetanového sladkého sýra, slazeného medem s čerstvou meduňkou. Návštěvníci jistě okusí i něco z obloženého prkénka, kde bude plátek zlínské husy, salám vysočina, valašská klobása, znojemský okurek, bzenecká nakládaná cibulka a paprika, otinoveská niva, nebo pardubická cibulová marmeláda. Při slavnostním rautu budou kuchaři vykrajovat vykostěnou zlínskou husu plněnou telecí sekanou a králíkem naloženým ve vizovickém koňaku, prošpikované švestkami.
Během gastronomických prezentací se návštěvníci dozvědí, jaká zajímavá místa stojí v České republice za návštěvu a mohou soutěžit o pobytové zájezdy do Luhačovic, Lázní Jeseník, Velkých Karlovic nebo na zámek Napajedla.
„Chceme být aktivní, proto jsme spojili síly s kolegy v krajích, které leží zcela nebo částečně na území historických zemí Moravy a Slezska. Je to území, ve kterém je například osm ze dvanácti českých památek UNESCO. Pro každou zemi jsme připravili specifickou nabídku. U Poláků akcentujeme jejich vztah k místům spojeným s působením polského papeže Jana Pavla II., reagujeme na rostoucí zájem o cykloturistiku a programy pro rodiny s dětmi. Němcům, kromě gastronomických zážitků a poznávání památek UNESCO, nabídneme produkty zaměřené na zdraví a krásu, kde tradiční lázeňství doplňujeme i o moderní wellness, třeba i ta pivní či vinařská. Rakouským klientům chceme více přiblížit možnosti, které se nabízejí ve speciální lázeňské léčbě, specifických wellness centrech, ale i ve vinařských oblastech Moravy. Slovákům nabízíme, mimo jiné, příležitosti k realizaci odborných kongresů a konferencí, ale i zážitkové programy pro rodiny s dětmi“, vysvětlila Dana Daňová.
Partnerem projektu je agentura CzechTourism, jejíž zahraniční zástupci v jednotlivých zemích významně pomáhají s uspořádáním gastronomické prezentace. Festivaly chutí a zážitků jsou součástí dlouhodobé společné prezentace nejzajímavějších turistických cílů a akcí všech moravských krajů, Pardubického kraje a Vysočiny realizované pod sloganem „Česko, jak je neznáte!“
Festival chutí a zážitků
Drážďany, 23. – 25. 5., Restaurant Feldschlösschen – Stammhaus, Budapester Str. 32, 01069 Dresden, www.feldschloesschen-stammhaus.de
Katowice, 29. – 31. 5., Restauracja SZTYGARKA, ul. Piotra Skargi 34 d, 41-500 Chorzów, Katowice, www.sztygarka.pl
Vídeň, 4. – 6. 6., Himmelpforte Restaurant & Bar, Himmelpfortgasse 24, 1010 Wien, www.himmelpforte.at
Bratislava, 13. – 15. 6., Bratislavská reštaurácia Flagship, Námestie SNP 8, Bratislava, www.bratislavskarestauracia.sk
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.